PÅ NYTTÅRSKONSERT MED DET NORSKE BLÅSEENSEMBLE
-
■ Allerede fra tidlig på 1600-tallet var det profesjonelle musikere i Fredrikshald. Profesjonelle musikere ble organisert i et profesjonelt orkester på Fredriksten festning i årene 1733-1734.
Orkesteret var tilknyttet Søndenfjeldske Geworbne Regiment, som senere ble til 1ste Brigades Musikkorps. Korpset heter nå Det Norske Blåseensemble, og har base i Kulturhuset Brygga i Halden. Orkesteret kan skryte av å være Norges eldste profesjonelle orkester i kontinuerlig drift. I over 280 år har orkesteret kunnet glede mennesker med musikk!
I første halvdel av januar fikk publikum i de fem Østfoldbyene Halden, Sarpsborg, Askim Fredrikstad og Moss mulighet til å oppleve nyttårskonsert med Det Norske Blåseensemble. Med seg på konsertene hadde ensemblet Nina Gravrok og Yngve Søberg, begge blant Norges fremste operasangere. I tillegg til solistene Gravrok og Søberg, fikk lokale talenter mulighet til en solistrolle. I Sarpsborg var det klarinettisten Christine Bårreng Hansen som fikk prøve seg som solist med orkesteret. Hun studerer ved Norges musikkhøgskole i Oslo, hvor hun nå er inne i det andre året i sin bachelorutdannelse. Hun var solist i Carl Maria von Webers «Alla Polacca», 3. sats fra Konsert nr. 2 for klarinett og orkester. Blåseensemblets dirigent Andreas Hanson, som for øvrig har vært dirigent for flere av Sveriges største orkestre, ga uttrykk for hvordan det var å skulle delta på konsert som solist eller orkestermedlem sammen med et profesjonelt orkester for første gang. Går det bra, er det en helt spesiell opplevelse for utøveren. Den følelsen sitter nok Christine Bårreng Hansen igjen med også. Hun ble møtt med varm applaus da hun entret scenen. Og publikums applaus var ikke mindre da siste tone fra hennes klarinett hadde stilnet.
På programmet var en rekke svisker av kjente komponister som Rossini, Verdi, Bizet, von Weber, Mozart, Johan Strauss, Lehar og Gershwin. Det Norske Blåseensembles 24 profesjonelle musikere holder et høyt nivå. Og med de to dyktige solistene Nina Gravrok og Yngve Søberg, var forutsetningene til stede for en flott opplevelse for publikum. Det ble det, ikke minst også takket være den framragende dirigenten Andreas Hanson. Med humor ledet han på en leken måte orkesteret. Hanson hadde også publikum i sin hule hånd bokstavelig talt. Dirigenten presenterte musikken og komponistene på en lun og humoristisk måte. Da Viljasangen fra Den glade enke skulle framføres med Nina Gravrok som solist måtte publikum bistå som «kor». Da var det viktig med litt øvelse. Med humor sa dirigenten at det ikke bare var viktig å starte likt, men også avslutte likt. Så etter tre gjennomganger var vi klare, publikum, solist, orkester og selvsagt dirigenten. På denne måten ble det et flott samspill mellom publikum og musikere, bundet sammen av dirigenten.
Programmet ble avsluttet med «I Loves You, Porgy» fra «Porgy and Bess» med sangsolistene Gravrok og Søberg. Blåseensemblet, solister og dirigent ble møtt med stående applaus. Det Norske Blåseensemble takket publikum med å framføre to ekstranumre. Det siste ekstranummeret var Radetszkymarsj, komponert av Johann Strauss d.e. i 1848. Den er som kjent en gjenganger fra Nyttårskonserten i Wien første nyttårsdag. Og det hadde vel ikke vært nyttårskonsert om ikke Radetszkymarsj hadde blitt spilt! På samme måte som i nyttårskonserten fra Wien, så var publikum med og klappet takten, selvfølgelig under ledelse av dirigenten. Marsjen ble forøvrig i sin tid dedisert til den østerrikske feltmarskalken Josef Wenzel Radetzky von Radetz.
Det er ikke bare i Østfold Det Norske Blåseensemble kan oppleves. I februar skal blåseensemblet delta på Nordlysfestivalen i Tromsø og Iliosfestivalen i Harstad. Om man har lyst til å reise langt for å høre blåseensemblet, så skal de delta på verdens største barokkfestival i Bolivia 22/4-27/4.
-
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus