Nye giftskandaler i oppdrettsbransjen
-
■ Det store lakseoppdrettselskapet SalMar ruver godt ute på Frøya i Sør-Trøndelag. Foto:Innomovar -
■ Det er det ikke lengre bare begravelsesbyråer og laboratorier som bruker det meget giftige konserveringsmiddelet formalin i sitt lite hyggelige arbeide med døde kropper og prepareringsvirksomhet.
Også det store oppdrettsselskapet SalMar på Frøya innrømmer nå å ha brukt dette kjemiske stoffet i minst tre av sine lakseoppdrettsanlegg i Midt-Norge det siste året i et desperat forsøk på å drepe den enorme mengden med lakselus på sine oppdrettslaks. I tillegg innrømmer nå oppdrettselskapet Lerøy i Trøndelag at også de har brukt formalin til dette formålet. Hvor mye giftig stoff som gjenstår i fisken etter slakting og salg er ukjent.
Regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet Midt viser til at Legemiddelverket så sent som den 2. september i år avslo en søknad fra selskapet Fishguard i Bergen om å bruke formalin. Allerede i 2009 og i juli 2014 ble søknader om bruk av formalin til bruk på matfisk i oppdrettsanlegg klart avvist av Legemiddelverket, slik at problemstillingen ikke har vært ukjent for noen av lakseoppdretterne. Kilder i oppdrettsbransjen sier at mange av selskapene som sliter med lakselusproblemet er blitt så desperate fordi lakselusa nå er blitt helt resistente (motstandsdyktig) mot vanlige legemidler og at de derfor forsøker andre løsninger, også de som ikke er godkjent.I avslaget som Legemiddelverket ga den 2. september i år pekes det på de mulige skadevirkningene av å bruke det farlige stoffet formalin:
- Stoffet er giftig ved hudkontakt og kan muligens forårsake kreft.
- Betenkelig med hensyn til dyrevelferd, (sikkerhet og påvirkning på fisken som behandles)
- Ikke etablert doseringsmengde og usikkerhet med hensyn til effekten på de ulike stadier
av lakselus. - Sikkerhet for operatørene ved håndtering av formaldehyd (formalin.)
- Ukjent risiko for og omfang av miljøeffekter ved utslipp av store volumer formaldehyd
i sjø.Legemiddelverket slår i dag samtidig kraftig alarm om forholdene i oppdrettsnæringen.
Det heter her: «Legemiddelverket er kjent med at resistens situasjonen i oppdrettsnæringen er svært alvorlig. Resistens og multi-resistens hos lakselus er raskt økende, og bare fra 2013 til 2014 er det en klar forverring av situasjonen» -- «Det er Legemiddelverkets vurdering at man er kommet til et punkt hvor man ikke lenger kan drive lakselusbekjempelse på en måte der hovedtyngden i strategier fortsatt ligger på kjemiske midler.» -- «Det er uakseptabelt at substanser/legemidler tas i bruk til laksebehandling i Norge før det foreligger full dokumentasjon for slikt bruk som er vurdert og akseptert av legemiddelmyndighetene.»Veterinærmedisinsk fagdirektør Tonje Høy i Statens legemiddelverk påpeker at formalin ikke er godkjent legemiddel i Norge eller EØS. Det advares videre om at selskap som benytter formalin på oppdrettsfisk i framtiden vil bli straffet med meget store bøter. (Men det gjenstår selvsakt å se om denne trusselen er avskrekkende nok for å veie opp mot de enormt store fortjenestene som oppdrettselskapene kan kassere inn ved å få sine lakseprodukter ut på markedet, uansett kreftframkallende formalin og annen giftig kjemisk behandling!) Det hører også med til historien at både SalMar og Lerøy selskapene nylig fikk pålegg av Mattilsynet om å nødslakte omlag 22000 tonn laks, (eller mellom 5,5 og 8,8 millioner oppdrettslaks) i syv anlegg på grunn av lus og diverse laksesykdommer. Spesialinspektør og veterinær i Mattilsynet, Aud Skrudland sier at spesiellt lusesituasjonen er blitt dramatisk og at det er nødvendig med kraftfulle tiltak.
Norske rekefiskere slår også alarm om at rekefisket nå er blitt sterkt rammet av den store oppdrettsvirksomheten langs kysten da de kjemiske midlene som brukes til å drepe lakselus også dreper rekene. Resultatene av våre undersøkelser viser at reker som får laksemedisin i stor grad dør bekrefter forsker Renee Katrin Bechmann ved forskningsinstituttet IRIS i Stavanger. I skrivende stund meldes også at miljøverndirektøren hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag mener SalMar med sin formalinbruk klart har brutt forurensningsloven og at han derfor vil vurdere å anmelde selskapet. Uansett, faktum er at uten å flytte all denne meget forurensende oppdrettsvirksomheten opp på land i store separate tanker med effektive renseanlegg og under full kontroll vil man garantert aldri bli kvitt hverken lakselus eller alle de smittsomme laksesykdommene. For ikke å snakke om den enorme forurensningen av sjøbunnen og forgiftningen av alle krepsdyr som dagens virksomhet med de sjøbaserte og åpne mærene forårsaker. Dette alvorlige problemet har vi i Norges Kommunistiske Parti som kjent påpekt i en årrekke nå!
Kilder: Avisa Hitra-Frøya og Mattilsynet. -
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå! -
Lovlige ulovligheter
-
(24 - 2016) Er du bare stor nok og utfører mange nok lovbrudd, så går du klar norske lover og noen form for reaksjon fra lovens lange arm her i ...
Kommentarer
blog comments powered by Disqus