Forurensningsfritt er mulig
-
Forurensningsfri akvakultur er mulig -
I Hirtshals har Danish Salmon A/S nå investert 100 million kroner i bygging av et stort landbasert og forurensningsfritt anlegg for oppdrett av laks. Planen er å produsere 2000 tonn laks i året i størrelsen 3,5 – 4 kg i første byggetrinn.
I DE PLANLAGTE utvidelser med byggetrinn to og tre, er målet den samme produksjon i hvert trinn. Fullt utbygget er altså planen å produsere til sammen 6000 tonn laks i året som i samarbeid med Læsø Laks er meningen at Nordic Seafood skal markedsføre over hele verden. En betydelig produksjon til kun å være et pilotprosjekt for landbasert lakseoppdrett.
DANISH SALMON HAR inngått en 50 årig leieavtale av et landområde på 22600 kvadratmeter med Nordsjøen Forskerpark for byggingen av dette anlegget. Et område som tidligere var skogbevokst. Man har også fått kommunal godkjenning for oppføring av bygninger til i alt 8000 kvadratmeter, samt slamtanker, oppsamlingstank og nedsivingstanker for gjenvinning. Arbeidet med konstruksjon av de nødvendige bygninger og støpning av betongbassengene er for lengst i full gang. Oppdrettsanlegget vil bruke resirkulert saltvann i et helt lukket og kontrollerbart rensesystem for denne lakseoppdretten. Mulighetene for å unngå fiskesykdommer, og en eventuell nødvendig smitteisolering mellom bassengene, vil selvsagt være mye enklere enn i de eksisterende åpne anleggene til sjøs. Miljøbelastningen pr. kilo laks er også beregnet til å reduseres med 40 % i dette anlegget. Dette nye danske landbaserte saltvannsanlegget skal når det er ferdig utbygget inneholde hele oppdrettsprosessen fra smoltoppdrett til den helt slakteferdige laksen.
I MOTSETNING TIL i Norge, hvor man fortsetter å bygge ut den meget forurensende lakseoppdrettsaktiviteten i fjorder og bukter langs kysten, med stadig flere og større åpne anlegg, går altså danskene nå den andre og mer fornuftige veien. Byggingen av landbaserte lakseoppdrettsanlegg har hele tiden blitt påstått fra den «norsk ekspertise» var en umulighet, man ville aldri klare å produsere noen laks på en slik måte het det seg. Man har her i landet overhode ikke vært villig til å akseptere de gode resultatene fra de mange prøveanleggene på land som nå har eksistert med suksess i flere år. Med kun bare landbaserte anlegg ville man også unngå ødeleggelse av de naturlige fiskestammene og genene til vill laksen som de stadig store rømmingene av oppdrettslaksen i dag forårsaker.
MEN MED DAGENS fiskeriminister fra AP som selv har meget store økonomiske interesser i flere familie eide og sjøbaserte åpne anlegg er det kanskje ikke så merkelig at denne uheldige praksisen fortsetter. Mere underlig er det at den store lakseprodusenten SalMar på Frøya nå har bygd ferdig sitt påstått verdens største foredlingsanlegg for oppdrettslaks, uten å reflektere over mulighetene for å prøve ut oppdrettsmulighetene på sitt store landområde. Også der i gården kjøres det på for fullt med stadig flere konsesjoner og bygging av flere og større sjøbaserte og forurensende oppdrettsanlegg. Og alt for ofte med et sørgelig resultat med pålagt nedslakting av titusenvis av laks som må gå til ensilasje og ikke til menneskeføde på grunn av laksesykdommer som ute til sjøs i åpne anlegg selvsagt lett smitter fra oppdrettsmære til oppdrettsmære uansett hvor mye giftige kjemikalier og «laksemedisin» som blir pøst opp i disse mærene.
DET DANSKE EKSEMPLET med landbasert lakseoppdrett vil derfor i tiden som kommer bli meget interessant å følge med på resultatene av. Men et annet og meget viktig spørsmål som absolutt burde blitt viet mye større oppmerksomhet i alle land er selvfølgelig bærekraften i slike lakseoppdrettsanlegg, uansett på land eller sjøbasert. Mengden av biologisk mat, fiskeforet, som forbrukes pr. kilo oppdrettslaks står overhode ikke i forhold til vekten og mengden av den slakteferdige laksen. Så denne raskt voksende «oppdrettsindustrien», og meget økonomisk lønnsomme fiskeproduksjonen som nå foregår i Norge, og i mange kystnasjoner verden over som den rene klondykefeberen, er nok dessverre ikke på noen måte bærekraftig for naturen og vår klode i så henseende! -
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus