Farlige stoffer utgjør stor helserisiko
-
Illustrasjonsfoto: Under saneringen av høyblokka i Regjeringskvartalet, Oslo. Her er arbeideren beskyttet og sikret. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX -
Vi har også flere forskrifter som er aktuelle og viktige i forhold til denne problematikken. I forskrift om utførelse av arbeid omhandler forskriftens andre del krav til arbeid med kjemiske og biologiske risikofaktorer. Åtte kapitler i denne forskriften finner vi i den aktuelle delen, altså andre del. I arbeidsplassforskriften finner vi også kapitler som er viktig med hensyn til eksponering av farlige stoffer. Forskrift om tiltaks- og grenseverdier er også en aktuell forskrift som omhandler kjemiske og biologiske faktorer i arbeidsmiljøet.
I mai i fjor skrev Stein Knardahl, professor dr.med. Avdelingsdirektør for Avdeling for arbeidspsykologi og fysiologi ved Statens arbeidsmiljøinstitutt, en kronikk hvor han belyste omfanget av kjemiske stoffer. «Produktregisteret i Norge inneholder cirka 7500 stoffer som inngår i kjemiske produkter, og det tilkommer cirka 300 nye stoffer hvert år. REACH, som er EUs regulering for å forberede beskyttelse av helse og miljø fra risiko som skyldes kjemikalier, inneholder 48 500 registreringer av 10 500 unike kjemiske stoffer. Det internasjonale Chemical Abstract Service-kjemikalieregisteret (CAS.ORG) inneholder 120 millioner registrerte kjemiske stoffer».
Videre skrev Knardahl at «Hvert år utvikles over tusen nye stoffer. Det er selvsagt ikke slik at alle disse kjemikaliene er farlige. Poenget er at man ikke kjenner betydningen for helse for svært mange av dem. Og nye stoffer kommer til hele tiden.»
I 2011 ga Statens arbeidsmiljøinstitutt (Stami) ut «Faktabok om arbeidsmiljø og helse 2011». Ifølge faktaboken er det anslått at om lag 74 000 arbeidsrelaterte dødsfall i EU hvert år kan knyttes til farlige stoffer på jobben. Dette tallet er om lag ti ganger høyere enn tallet på arbeidsskadedødsfall.
I en kronikk i Tidsskriftet Den Norske Legeforening i 2011 skriver dr.med. Sverre Langård at arbeidsrelatert kreft er underrapportert i Norge. Det ble i 2006 meldt inn 300 tilfeller av arbeidsrelatert kreft. Om lag 200 av disse tilfellene ble godkjent av NAV/Rikstrygdeverket som yrkessykdom. Like fullt er det fortsatt stor underrapportering skriver Langård i kronikken.Les mer i Friheten.
-
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus