Proff journalistikk?
-
Uprofesjonell eller ureflektert slurver? Ugo Michele Fermariello, programleder i NRKs Kulturnytt og Dagsnytt Atten. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . -
(6 - 17) Det skjer etter hvert litt for ofte, særlig i politiske debattprogrammer og reportasjer som har et politisk tilsnitt.
Programleder, intervjuer eller rapportør lar falle en bemerkning med klar ideologisk eller politisk slagside – svært ofte uten den minste grad av etterrettelighet, riktighet, dokumentering eller enn dog sannsynlighet, og ingen reagerer! Ingen i panelet, ingen med kommentarer i avisenes leserspalter, ingen av avisenes redaktører eller fagjournalister og – ingen av vedkommende journalist, debattordstyrer eller programleders ansvarshavende og sjef i radio/tv-kanalen. Og dette skjer nesten oftere i NRK enn i andre kanaler. Og det er høyst uprofesjonelt!
Sist og temmelig grovt skjedde det i Dagsnytt 18, tirsdag den 14. februar. Temaet var et drap på en bror av Nord-Koreas statsleder, og i den forbindelse kom man inn på temaet fra dagen før som også handlet om Nord-Korea. Dagsnytt 18-programleder Ugo Michele Fermariello lot følgende kommentar flyte utover eteren: «Nord-Koreas utskytning av en rakett mot Japan…»
En krigserklæring
Hvis denne påstanden var riktig, ville det være en verdenssensasjon – nemlig at Nord-Korea med eller uten krigserklæring går til rakettangrep mot Japan. Ettersom ingen i hele verden har reagert på Nord-Koreas prøveutskyting av en rakett som et direkte angrep mot Japan, kan det med stor sannsynlighet ikke være tilfelle. Hvorfor da denne uetterrettelige, udokumenterte, usannsynlige og høyst løgnaktige uttalelsen fra Dagsnytt 18’s programleder? Han vet at det han sier ikke er riktig, og hadde systemet fungert som det skulle, ville uttalelsen resultert i til dels sterke reaksjoner, ikke minst fra hans ansvarlige sjefer. Men han vet vel kanskje også at slike reaksjoner ganske sannsynlig ikke vil komme, hverken fra eget arbeidsforhold eller fra norske aviser, så han tenker vel at når det gjelder å diskriminere og kriminalisere stater som Nord-Korea – ja, stater som vår politiske mentor i vest har karakterisert som ‘Ondskapens akse’ – ‘Axis of evil’, én gang for alle, kan han trygt si hva som helst – hvor simpel man kan være, har ingen grenser hverken oppover eller til sidene.
Bevisst eller ‘a slip of the tongue’
Eller kan det være det som amerikanerne selv sier – ‘a slip of the tongue’, en uforvarende og litt for kjapp, ugjennomtenkt uttalelse? Neppe. Slike uttalelser rommer som regel en forutgående refleksjon over temaet – i hvert fall burde Fermariello være såpass reflektert, og så er det jo også slik at ‘det hjertet er fullt av, renner munnen over med’.
Nå vet faktisk de fleste at Nord-Koreas rakett ble skutt opp med planlagt landing i Japan-havet, hvilket også har kommet klart fram i alle aviser og tv/radio-sendinger over tildragelsen, og det er selvfølgelig ikke det samme som at målet var Japan. Neppe engang at utskytingen som sådan var ment som en provokasjon mot Japan. Like lite som at amerikanske raketter er blitt prøveutskutt med landing i Stillehavet eller Atlanterhavet i det man kaller internasjonalt farvann, uten at det skulle være provokasjoner mot andre land med kyst til disse havområdene.
Det som imidlertid er blitt uttalt om utskytingen som en provokasjon, er at den kan bære atomstridshoder, men det har jaggu amerikanernes rakettutskytinger også vært i stand til. For ikke å snakke om norske fra Andøya – en av dem førte til og med nesten til en tredje verdenskrig. At en slik rakett også kan bære atomstridshoder, kan være en eskalering av atomvåpenutbredelse, og som motstander av all bruk at slike masseutryddelsesvåpen, kan vi være enige i protester mot denne utskytingen. Gjenstår likevel å se om denne er en deltakelse i kappløpet om erobringen av verdensrommet, eller i et opprustingskappløp om atomvåpen.
En ny omdreining av demoniseringsskruen
Gjenstår også fortsatt å forstå Fermariellos uttalelse om Nord-Koreas nylige utskyting. Jeg vet ingenting om denne programlederens politiske holdninger, holdninger som heller ikke skal spille noen rolle, men ett er sikkert – kriminaliseringen og demoniseringen av Nord-Korea har fått en omdreining til.
Er det så bra for verdensfreden da, Fermariello, og er det egentlig din oppgave som programleder og ordstyrer i en debatt, der politiske undertoner helt opplagt er innbakt, å drive denslags demonisering? -
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus