• Hjem
  • Arkiv
  • Politikk
  • DET 11. INTERNASJONALE MØTET AV KOMMUNIST- OG ARBEIDERPARTIER, NEW DEHLI, INDIA 20. – 22. NOVEMBER 2009
DET 11. INTERNASJONALE MØTET AV KOMMUNIST- OG  ARBEIDERPARTIER, NEW DEHLI, INDIA 20. – 22. NOVEMBER 2009

Kammerater,

Mange takk til Indias kommunistparti (Marxist) og Indias kommunistparti for at de er vertskap for dette 11. Internasjonale møte av Kommunist og Arbeiderpartier, det første møte i Asia, og i den globale kapitalistiske krisen er dette i god overensstemmelse med den store utviklingen som skjer i deres område.

Militærkuppet i Honduras viser at USA bruker alle midler i den nåværende situasjonen for å destabilisere de folkelige venstreregjeringene i Latin America for å få kontroll over energiresursene og den økonomiske utviklingen, De 7 nye militærbasene i Colombia viser tydelig deres hensikter.

De kapitalistiske krisene er iboende systemkriser.

Denne siste store overproduksjonskrisen startet allerede for omkring 40 år siden, da bankene måtte utvikle store lån og kreditter, for å få solgt den økte produksjonen

Ved slutten av 1980-årene var finanssektoren i OECD landene større i BNP enn den fysiske vareproduksjonen.

For Storfinansen har profitten i finanssektoren vist seg å være langt større enn I industrien. I tillegg til det regulerte, har det utviklet seg et totalt uregulert internasjonalt finansmarked av gjeldsbrev og derivater, som beløper seg til 30 ganger størrelsen av alle verdens BNP til sammen. Da tilliten til det finansielle systemet forsvant, brøt hele systemet sammen. I de imperialistiske landene ga regjeringene billioner av dollar til bankene for å hindre konkurs. Arbeidsfolks innbetalte skattepenger til velferdsordninger omfordelte staten til storfinansen. Dette reddet den private finanskapitalen, men skapte ingen nye jobber.

Årsaken til den kapitalistiske krisen er det drastiske fallet i etterspørselen, som skyldes at folk har mindre penger å kjøpe for.

Iflg. New York Post har den virkelige arbeidsløsheten i USA nå økt til rekordhøye  17%. Mange arbeidsfolk I USA har til nå kun betalt lave renter på sine store boliglån. Fra 2010 til 2011 må de fleste starte nedbetalingen av sine lån. . Mange flere er  arbeidsløse, og mange har drastisk reduserte inntekter. I denne situasjonen vil den kapitalistiske krisa fordypes.

USAs styrke ligger I deres militære kapasitet. Derfor vil de bruke denne til å få kontroll over energiresurser, og å forsøke å diktere sine statsmonopolkapitalistiske betingelser overfor svakere utviklingsland. Selv om slike militære operasjoner og kriger er dyre, så vil de ikke være av et slikt omfang, at de i kan bidra vesentlig til en økonomisk løsning på dagens kapitalistiske krise.

Derfor tyr finansoligarkiet I USA til fasisme og rasisme for å undertrykke og splitte den kriserammede arbeiderklassen, for å hindre en organisert klassekamp for sosial forandring. I forbindelse med den såkalte “kampen mot terror” har det blitt vedtatt lover som reduserer innbyggernes sivile borgerrettigheter, og to fullt utstyrte armebrigader er besluttet trukket tilbake fra Irak, for å håndtere uro og demonstrasjoner. I USA gis flere indikasjoner på at finansoligarkiet er innstilt på  og har planene klare for å innføre militærdiktatur, for å sikre sine sine interesser.

 

Norge, vårt lille land høyt mot nord er rikt av sine olje og gassresurser, masse rein elektrisk energi fra vannkraften, og en lang kyst som til nå har vært rik på fisk.

Storfinansen i Norge har spilt høyt i pyramidespillet på det uregulerte internasjonale finansmarkedet, og har lidd store tap

Den “rødgrønne” sosialdemokratiske regjeringen i Norge fulgte den samme politikken som de andre vestlige imperialistlandene. 500 milliarder kr. av arbeidsfolks innbetalte skattepenger ble omfordelt til storfinansen, for å sikre de private bankene.

Kun 20 mrd. kr. ble bevilget til kommunene for å opprettholde noe etterspørsel etter bygge og vedlikeholdstjenester. Mange bygnings- og industriarbeidere er nå arbeidsløse. I alt er nå ca. 100 000 arbeidsløse i Norge. Dette utgjør ca. 4 % i en befolkning på ca. 4,7 millioner. Politikere fra de borgerlige og sosialdemokratiske partiene hevder at krisa ikke er så alvorlig, og at den vil være over neste år. Statistisk Sentralbyrå forsøkte å presentere for pene tall, men ble arrestert av representanter fra offshore og eksportindustrien, som står uten nye ordre ved årets slutt.

Norges relativt lave arbeidsløshet på ca. 4 % sammenliknet med høyere enn 10 % i gjennomsnitt i de vestlige EU landene, og 17 % i USA skyldes vår sterke offentlige sektor, som ikke ble direkte rammet av den kapitalistiske krisa, og derfor opprettholdt normal etterspørsel og forbruk.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

møte


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering