Dagens N?ringsliv kan ogsa inneholde stoff som ikke bare er  rosende av det kapitalistiske systemet.
Dagens N?ringsliv kan ogsa inneholde stoff som ikke bare er rosende av det kapitalistiske systemet.
Sammenbruddet i verdens kapitalistiske system som vi opplever i dag, gjor dette systemets svorne tilhengere fullstendig radlose. Mange av disse resignerer na fullstendig og ser overhode ingen vei ut av det stadig forverrede okonomiske uforet.

Av Knut Eide

Andre velger ansvarsfra- skrivelser over en lav sko, og skylder n?rmest pa himmelske naturlover, eller alt for mange overgriske direktorer og hap- lose finansselskaper. Uduge- lige banksjefer, borshaier, dumme og blinde okonomi- eksperter er en annen forkla- ring. At det er deres eget lov- priste kapitalistiske system som na har kollapset skikkelig er det fa av disse som er villig til offentlig a innromme. Et hederlig unntak i sa mate er redaktoren i Dagens N?- ringsliv, Stein B. Hauglid. Han erkjenner faktisk langt pa vei at det er verdens kapitalistiske system som na har brutt sammen, men unndrar seg samtidlig a vise til noen kon- kret eller brukbar alternativ losning. Selv ikke Karl Marx kan lose dagens finanskrise er hans overbevisning og defait- iske syn. Vi kommunister kan jo supplere denne pastanden med at hvis Vestens politikere hadde fulgt Marx sine rad, sa hadde man jo ikke hatt denne verdensomspennende store okonomiske krisa i dag! I DNs utgave nr. 28 den 29. mars, konkluderer redaktor Hauglid med at verdensoko- nomien ser stadig darligere ut. Prognosene justeres ned til tross for alle myndigheters in- tense aktivitet. Hans bastante pastand er at det fins ingen politikere eller okonomiske modeller som kan handtere dagens store krise. Og for a unnga at vi alle skal havne dypt ned i et sort hull, anbefaler han derfor optimisme og framtids- tro som den eneste gangbare medisin i hverdagens haplose situasjon. Da kan vi kanskje til hosten, eller i 2012 fa se lyset i enden av tunnelen, er hans optimistiske hap til leserne. Andelig frelse som den eneste redning ut av krisa er vel sann- synligvis det neste gode radet som kommer fra hans hold, formoder jeg? Det er tydelig at kapitalis- mens innbitte tilhengere na er livredde for hva som kan bli sluttresultatet av dagens store systemkrise. De prover na der- for i panikk a diskvalifisere det sosialistiske og kommunistiske samfunnsystemets ideologi og okonomiske losninger sa godt som det lar seg gjore. At re- daktor Hauglid i Dagens N?- ringsliv na rykker ut i sin avis med et skrasikkert postulat om at selv Karl Marx ville v?rt sjanselos i dagens krise er et eksempel pa det. Om samme DN-redaktor noensinne har apnet Karl Marx sin store vi- tenskapelig baserte bok ”Ka- pitalen” eller lest noe mer enn bokomslaget, er vel mer enn tvilsomt. Men skrasikker pa at hans rad og anvisninger er full- stendig ubrukbare, det er man selvsagt fra finansavisa DN programforpliktet til. Ellers kunne jo faktisk noen av da- gens mest kriserammede na- sjoner i desperasjon finne pa a prove ut Karl Marx sine mo- deller om det solidariske klas- selose samfunn, samfunns- messig planokonomi, samt of- fentlig sosialistisk styring og kontroll med bade de nasjonale og de globale finanser. Slikt ma jo unngas for en- hver pris selvfolgelig. Det vil jo fore til evig fortapelse for kapitalismen som utbyttersys- tem, og frafall av gamblere pa alle okonomiske spilleborser over hele verden hvis et slikt system ble omfattende.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering