BOKBYEN I FJÆRLAND FEIRET 20 ÅR
-
Lørdag 25. juni ble det nok en gang arrangert boknatt i Fjærland. Rammen i år var 20-års jubileum som bokby. På 300 meter er det ti utsalg med totalt 150 000 bøker. Her finner du små selvbetjente utsalg med noen få titalls bøker til de store som Straumsvågs Antikvariat og ikke minst Tusin og En Natt som har etablert seg på den gamle ferjekaia. Fjærland er et eldorado for bokelskere, eller kanskje et mareritt. For hva skal en stakkars bokelsker velge vekk?
På det koselige lille torget rett ved vakre Fjærlandsfjordens grønne vann, var det for anledningen satt opp salgsboder til nytte for både kropp og sjel. Folk benket seg langs bordene med grillmat, øl, kaker og kaffe. Stemningen var på topp i fint vær med behagelig temperatur. Og mange benyttet anledningen til innkjøp av brukte og nye bøker. LP-plater var det også et stort utvalg av. Ved et av salgsbodene hadde «Bestemødre for fred» tatt plass. Det var flott å kunne slå av en prat med Grete Belinda Solberg Barton om helt essensielle spørsmål i en tid hvor «fredsnasjonen» Norge på nytt har gått inn i en væpnet konflikt uten offentlig debatt, denne gang i Syria.
Ærverdige Mundal hotell fra 1891 var arena for bokbad. Janne Karin Støylen samtalte med forfatterne Hilde Kvalvaag og Brynjulf Jung Tjønn over tema «reise og relasjoner». Tjønn ble adoptert til Norge fra Sør-Korea som treåring. Han hadde ingen kunnskap om sine biologiske slektninger, og fortalte hvor sterkt det var da han ble far for første gang og kunne se på en han var i biologisk slekt med. Han så på skriveferdighetene sine som en arv fra Sør- Korea og sine biologiske foreldre. Hilde Kvalvaag fortalte hun hadde foretatt en reise med en dame i sin oldefars fotspor, som hadde reist til Canada i 1925 for aldri å vende tilbake. I Norge hadde han hustru og seks barn, det yngste fortsatt ufødt da han dro.
Kvalvaag mente at litteraturen kunne fylle hull i livet. Hun var også opptatt av å påvirke ungdom til ikke å strebe etter «det perfekte», men å kunne være mer fornøyd. Tjønn skriver både for voksne og barn. Når jeg skriver for barn sa han, så må jeg tenke mer. Men forlaget bidro med å forenkle ord og uttrykk som kunne være for vanskelige for målgruppa.
Henning Sommerro og Ove Røsbak opptrådte sammen i Fjærlands vakre kirke. Sommerro startet på kirkeorgelet, før de fortsatte sammen eller hver for seg med tekster av Hans Børli, Alf Prøysen, Edvard Hoem og Ove Røsbak. Samspillet med publikum ble flott. Avslutningsvis framførte de Sommerros Vårsøg for en fullsatt kirke.
Boknatta fortsatte med Johs. B. Thue og Gryta i fjorden på Fjordstova og senere spansk stemning samme sted. Konsert med Billa and The Kid stod også på programmet. Og barna ble heller ikke glemt, matlaging i det fri ledet av tre damer.
Fjærland er ikke bare verd et stopp, eller overnatting, grunnet Den norske bokbyen. Hvorfor ikke ta en liten avstikker til Bøyabreen og Supphellebreen? Og er man glad i fottur opp i fjellet, så er Flatbrehytta et velegnet mål. Norsk bremuseum kan absolutt anbefales. Og trenger du nye sko, så kan norskproduserte håndlagde sko fra Fjærland kjøpes på Brevasshytta!
-
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå! -
Ole Bjerke: Kva vil vi?
-
(4 - 2017) Artikler om lite fredeleg norsk utanrikspolitikk
Bokanmeldelse:
Ole Bjerke er født i 1934 i Sør Fron og har arbeidet som...
Kommentarer
blog comments powered by Disqus