Det er straks påske, og med den vender to årvisse faranger tilbake: interessa for krim, og en søken tilbake til religiøse grunnverdier.

Det er ellers nokså merkverdig at akkurat i starten av en livsbejaende vår, blir fokus i vår kultur satt på døden og lidelsen. Men slik er det nå en gang; vi kan ikke gjøre så mye med det. Og så lenge som barnetrua får forholdsvis truskyldige og lite spekulative former i vårt land, kan vi knapt snakke om opium for folket, snarere om en skvett altervin til after ski'en.

Vi er så uskyldige her i landet i forhold til den kommersielle religionsutøvelsen. Men vi er uten tvil på veg mot meir amerikaniserte forhold også i den sammenhengen. Så for å forberede oss på det som kommer, kan vi ta en titt på hva som forefinnes hos vårt store forbilde i vest.

Dr. Laura Schlessinger er en amerikansk radio-personlighet som gir råd til mennesker som søker til hennes radio-show. Hun er ortodoks jøde, men har også et trofast publikum blant kristne av diverse karismatiske avskygninger. Hennes grunnsyn ligger hinsides Børre Knudsen, og det er nok ingen tvil om at hun vil plassere Rose Marie Køhn på et, årstida tatt i betraktning, meget godt oppvarma sted. Hun vil få selskap der av alle verdens homofile, i følge 3. Mosebok 18:22, sier dr. Laura.

Men det finnes fortsatt mennesker som er i stand til å spidde mørkemenneskene med vidd, også i USA. Her følger et ”åpent brev” til Dr. Laura fra en amerikansk borger, postert på nettet:

”Kjære dr. Laura:
Takk for din innsats for å lære folk å lyde Guds lov. Jeg har lært mye av dine show, og prøver å dele denne lærdommen med så mange jeg kan, for eksempel ved konsekvent å avvise homoseksuell livsstil ut fra 3. Mosebok, slik du så forbilledlig har lært meg. Når jeg siterer Skriften på dette punkt, er all diskusjon over. Nå trenger jeg råd fra deg i en del andre saker der Mosebøkene gir oss viktige leveregler. De er nemlig ikke alltid like lett å følge i dagens moderne samfunn. Så la oss ta spørsmålene punktvis.

a) Når jeg brenner en okse som offer på alteret, vet jeg at det skaper en liflig duft for Herren (3. Mosebok 1:9). Problemet er naboene mine. De hevder at lukta er pyton. Skal jeg banke dem opp?

b) Jeg vil gjerne selge min datter som slave, slik det er akseptert i 2. Mosebok 21:7. Etter dagens normer, hva tror du kan være en akseptabel pris for henne?

c) Jeg vet at jeg ikke har lov til å ha noen kontakt med en kvinne mens hun har sine perioder av menstruell urenhet (3. Mosebok 15:19-24). Problemet er hvordan jeg skal få vite om det. Jeg har prøvd å spørre, men kvinnfolka ber meg dra dit peppern gror.

d) 3. Mosebok 25:44 slår fast at jeg har lov til å eie slaver, både mannlige og kvinnelige, så sant de er røvet fra nabostammene. En venn av meg hevder at dette bare går an når det gjelder meksikanere, ikke kanadiere. Kan du oppklare dette? Hvorfor kan jeg ikke eie kanadiere?

e) Jeg har en nabo som insisterer på å arbeide på sabbaten. I følge 2. Mosebok 35:2 skal han dø. Er jeg moralsk forpliktet til å drepe ham, enda han er en ganske trivelig nabo?

f) I følge 3. Mosebok 11:10 er det noe svineri å spise skjell. Er det verre griseri enn homoseksualitet?

g) 3.Mosebok 21:20 slår fast at jeg ikke må nærme meg Herrens alter hvis jeg har en synsdefekt. Jeg må dessverre tilstå at jeg bærer briller. Hvilken maksimum brillestyrke er akseptert hos dem som går til alters?

h) De fleste av mine mannlige venner får håret klipt, til og med rundt tinningene, enda dette er strengt forbudt i følge 3. Mos. 19:27. Hvordan skal de dø?

i) Jeg vet fra 3. Mos. 11:6-8 at å røre ved skinnet til en død gris gjør meg uren. Kan jeg fortsatt spille fotball hvis jeg bærer hansker?

j) Min onkel er bonde. Han bryter 3. Mos. 19:19 ved å plante flere slags avlinger på det samme jordet. Også hans kone forbryter seg ved å bære klær som er laget av to slags tråd (ull og polyester).
Onkel har dessuten tendenser til blasfemiske uttalelser om Deres radioprogram. Er det nødvendig å samle alle byens innbyggere for å steine de to (3. Mos. 24:10-16)? Kan vi ikke holde det innen familien, og brenne dem, slik man gjør med incestuøse mennesker (3. Mos. 20:14)?

Jeg ser frem til Deres svar med stor forventning, og vil gjerne dele dem med andre som setter pris på Deres moralske lederskap. Hilsen (navnet tilbakeholdt etter ønske).”

Spørreren går ikke inn på de omfattende tillatelsene til å utrydde nabostammenes landsbyer som går fram av Mosebøkene. Men det kan jo være passende påskelektyre for andre interesserte. God påske og god, bloddryppende jakt til alle!

TVI

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

moral


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering