Intervju med Ryu Kum Song

(Nr 19 - 2010) I forbindelse med planleggings møtet av den 17. verdensfestival for kommunistiske ungdommer og studenter, var vi så heldig å få et kort intervju med Ryu Kum Song, en av to deltakere fra Den demokratiske folkerepublikken Korea (DPRK).

 

Av Erik Kalteborn, leder Ungkom Bergen og Forbundstyremedlem.

 

Ryu Kum Song deltok som representant for ungdomsforbundet, (Kim Il Sung sosialist league central committee) og forklarer at ungdomsforbundet i Nord-Korea for det meste holder på med skolering av yngre medlemmer, og for styrket samarbeid med kommunistiske organisasjoner utenfor Korea. Han forklarer at de har godt samarbeid med Syria, Cuba, Vietnam, Kina, Russland, Nepal og Iran, de har aktive medlemmer fra ungdomsforbundet i egne filialer i Kina og Japan. Videre fortalte han at Irans president for ikke lengesiden hadde vært på besøk i hovedstaden Pyongyang.

 

Han forteller at i Nord-Korea er det 23 millioner innbyggere, at det er et rettferdig og klasseløst samfunn, hvor all helsetjeneste, skolegang og medisin er gratis og tilgjengelig for alle. Grunnskolen er på 11 år, (ett år mer enn Norge) og at all universitetsutdanning ikke koster penger.

 

Han forklarer at all utdanningen er basert på den kommunistiske ideologis forståelse, og er i stor grad ment for å lære elevene til å forstå Nord-Koreas situasjon og støtte arbeidet for folket. Russisk og kinesisk er 2 språk i skolen, men det er og mulig å lære engelsk som valgfag.   Førstegangstjenesten i militæret er på ti år, og alle som er gått ut av grunnskolen kan melde seg inn, men det er ikke pålagt. Når vi kom inn på emnet om opposisjon og antirevolusjonær bevegelse i Nord-Korea, forklarer han at det sosialistiske system har 100% støtte av folket.

 

Han forteller at 1 euro = ca. 140 wŏn (nordkoreansk valuta), og at  det i husleie bare betales kun en symbolsk sum, for hans del  700 wŏn for en leilighet på 70 kvadrat som han deler med sin kone. Han forteller at Nord-Korea er et kjønnsnøytralt samfunn, og at  pensjonsalderen for menn er 65 år og for kvinner 55 år, noe som kan virke motstridende, men at det er fult mulig (og veldig populært) å velge å jobbe videre etter dette, siden de fleste ønsker å bidra til fellesskapet gjennom sitt arbeid.

 

Ryu Kum Song forteller at det ikke går an å se andre tv-kanaler enn den nordkoreanske, at dvd-er er strengt forbudt, dette av den grunn at det florer med antikommunistisk budskap som kun vil være til skade for landet. Kino er veldig populært og sønder har de utenlandske filmer på kino/tv.  Når jeg spør hvilke filmer som vises sier han at en stor del er asiatiske / sovjetiske actionfilmer  med patriotisk og sosialistisk budskap.

 

Vi fikk ikke stort lenger tid til å stille flere spørsmål, men han sier at de har jobbet hardt for å bedre miljøet, bla. har de lover om at eldre og miljøuvennlige biler ikke får brukes, og at kollektivtransport er meget bra utbygd.  Han legger og til at turister og gjester som kommer dit, kommenterer den gode luftkvaliteten og den vakre naturen.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering