Den 17. Ungdoms- og Studentfestivalen

(Nr 16 - 2010) Fra den 13. til den 21. desember i år avholdes den 17. ungdoms- og studentfestivalen i Pretoria, Sør-Afrika.

 

Av Fredrik Røe Brevig, Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., Int Sekretær i UngKom og sekretær i Den Forberedende Nasjonalkomiteen for den 17.  verdensfestivalen

 

Som i de 16. foregående festivalene vil progressiv ungdom fra hele verden strømme til festivalen for å markere sin motstand mot imperialisme og sin støtte for fred, solidaritet og en endring av dagens samfunn. Festivalen arrangeres av Verdens Demokratiske Ungdomsforbund (VDU) og deres medlemsorganisasjoner over hele verden.


VDUs festivaler har en lang historie. Den aller første festivalen ble avholdt i 1947 i Praha, Tsjekkoslovakia. Her markerte man sin støtte til alle de tusener unge tsjekkere som bare 8 år tidligere, i 1939, demonstrerte mot Nazi-Tysklands okkupasjon av landet, til tross for at de møtte sterke represalier fra nazistene. Særlig ble de 1200 ungdommene som ble internert i konsentrasjonsleirer husket, sammen med byene Lidice og Ležáky, som ble utslettet etter mordet på nazisten Reinhard Heydrich, bedre kjent som ”slakteren fra Praha”. Festivalen ble en stor suksess og varte i 4 uker i strekk. Men til tider har det også vært turbulent. Da festivalen for første gang skulle avholdes i en kapitalistisk stat, Østerrike, i 1959 sendte NATO flere hundre, kanskje tusener, soldater i forkledning for å overvåke, sabotere og trakassere festivalen og dens deltagere. Og da festivalen ble avholdt i Finland i 1962 fikk store deler av delegasjonen fra USA problemer med rettsvesenet i ettertid fordi de hadde ”konspirert med kommunister”. Selv ungdommen ble et offer for USAs forfølgelse av kommunister og andre progressive.


I Norge er det Ungkommunistene i Norge som står i spissen, i samarbeid med en annen gruppering, til å danne den nasjonale komiteen som er ansvarlig for å sende en delegasjon til Sør-Afrika fra Norge. Den nasjonale komiteen, skal i følge VDU, jobbe aktivt for å nå et bredest mulig fora av ungdomsforbund og ungdommer. Videre er komiteens mål er å sende alle progressive ungdommer og studenter som ønsker å delta til  Sør-Afrika og å sørge for at Norges bidrag til festivalen er på topp. Alle som ønsker å bidra til arbeidet komiteen gjør og/eller ønsker å delta er velkomne og alt som kan bidra til at vi får sendt så mange som mulig til en så best som mulig festival er velkomne.


Forrige festival ble avholdt i Caracas, Venezuela i 2005 og var den største festivalen siden kontrarevolusjonene i de tidligere sosialistiske stater med 25 000 deltagere. Målet for VDU og alle VDUs medlemsorganisasjoner er å nå et enda større deltagerantall i år, Sør-Afrika skal bli en historisk markering. Et signal til verden om at verdens progressive ungdommer ikke har gitt opp kampen, og at vi har blitt sterkere de seneste årene.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering