MYTEN OM OBSTFELDER OG BENNETTER…

(Nr 18 - 2010) Se, dette vakre marinemaleri! – med tittelen "Fra Østre havn" (1887)... Malt av marinemaler Bennetter – etter ide og tips fra den 21-årige Sigbjørn Obstfelder! ...

Saken er: Obstfelder var huslærer hos Bennetter på Sola i 1887, mens familien Obstfelder bodde i Pedersgaten 25 (fra 1886 til 1889)... Og fra vinduet i annen etasje hadde Obstfelder en vakker panoramautsikt mot Østre havn og Strandalandet i bakgrunnen... Han har selv skrevet vakkert om denne nostalgiske utsikt mot det tapte paradis i Jorpelandsvågen... Og så må han ha tipset marinemaler Bennetter om dette mytiske motivet... Og kanskje de endog har hatt følge, Bennetter og Obstfelder, fra Sola til Pedersgaten 25, for at Bennetter kunne skape sitt mesterverk "Fra Østre havn"! ... Fantastisk, dette? – nei" – i 1887 gikk Obstfelder hver lørdag etter arbeidstid fra Sola hjem til familieleiligheten i Pedersgaten 25, har jeg dokumentert... Og her og nå dokumenterer jeg også at Bennetter og Obstfelder har felles, - denne vakre visjon av Stavanger, sett fra Østre havn, i relieff mot det magiske Strandalandet i bakgrunnen... Myten om Obstfelder og Bennetter, dette! ... Og Bennetter-bildet er hentet fra et inspirerende Ingvar Sørensen-hefte, datert 12/7-10... (Tirsdag, 13/7-10. kl. 19.41)

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering