Borgerlige regjeringer er ikke til å stole på
-
(Zafer Gözet - nr 2 - 2010) Dagen før avisa skulle i trykken, var det et ramaskrik om offentlig ansattes pensjoner. Arbeidsdepartementet (AD) mener i et høringsnotat at framtidige pensjoner er i tråd med Stortingets pensjonsforlik og tariffavtalen som ble inngått mellom partene i arbeidslivet i fjor. For en gangs skyld står alle de fire store fagorganisasjonene LO, YS, Unio og Akademikerne sammen og hevder i en fellesuttalelse at de vil ta rettslige skritt, dersom regjeringa fremmer lovforslaget slik det er definert i høringsnotatet. Fagbevegelsen mener at framtidige AFP pensjonister vil på dette grunnlaget tape inntil 20 tusen kroner, når den normale alderspensjonen slår inn ved 67 års alder.
I høringsnotatet ønsker regjeringa bl.a. at AFP under utbetaling skal underreguleres (indekseres). Departementet går også inn for at pensjonsgrunnlaget skal underreguleres i perioden som AFP-pensjonist. Dette er verken en videreføring av dagens AFP-ordning og er heller ikke i tråd med Stortingsforliket.
Vi har på vår side viet stor oppmerksomhet til denne saken og påpekt nettopp denne faren gjentatte ganger. Borgerlig media var på sin side opptatt av å fremstille pensjonsforliket som en absolutt nødvendighet. Regjeringas lovforslag er for oss ingen overraskelse. I denne sammenheng er det heller ingen overraskelse at fagbevegelsen våkner til livs først etter lovforslaget, da det er en logisk sammenheng i dette basert på god gammeldags sosialdemokratisk ånd.
Fagbevegelsen visste konsekvensene av både Stortingets pensjonsforlik og tariffavtalen mellom partene i fjor bedre enn alle andre. Saken ble likevel dysset ned i alle organisasjoner. I ulike organisasjonsledd i LO ble saken fra egens side forsøkt tatt opp uten hell. I en av fylkeskonferansene ble karakteristikken ”trondheimsgjengen” brukt og det ble hevdet at denne ”trondheimsgjengen” brukte uriktige beregningsmetoder. Dessuten ble det henvist til sittende regjering som ble definert som ”vår” regjering som ikke ville føre oss bak lyset (?).
Denne ”regjeringa vår” (?) har nok engang ført oss bak lyset ved å fremme forslag i et høringsnotat som trolig vil bli fremmet som lovforslag om bare noen uker. Fagbevegelsen på sin side vil vise til tariffavtalen der det ble slått fast at dagens regler for offentlig tjenestepensjon (bruttoordningen) og AFP i offentlig sektor skal videreføres. På dette grunnlaget ble ikke avtalen sendt til uravstemning.
Ethvert samfunnssystem lager seg passende overlevelsesmekanismer. Den hittil mest kjente overlevelsesmekanismen for systemer, er å få bred aksept fra allmennheten. Måten å få denne aksepten kan variere fra tid til annet, men én ting er sikker: Så lenge systemet er basert på utbytting og undertrykking av andre mennesker, vil ikke noe system ha overlevelsesrett. Utbyttersystemet vil med andre ord ha eksistensrett i kortere eller lengre tid. Basert på erfaringer så langt, blir denne tida stadig kortere. Kapitalismen vil neppe ha like lang overlevelsestid som føydalismen. Til sammenligning eksisterte føydalismen betydelig kortere enn slavesamfunnet.
En menneskealder er ikke annet en liten brikke i verdenshistoriesammenheng. Mennesker har en historieoppfatning som måler seg nettopp i menneskealder, dvs. gjennomsnittlig 60-70 år. Tar vi hensyn til modenhetsalderen, vil gjennomsnittlig historieoppfatning avgrense seg til ca. 50 år. For bare noen tiår tilbake, trodde vi at menneskeheten ville komme ut av elendighet, bare de fikk tilgang til skoler. Skolegang skulle være nok for å få mennesker til å bli opplyst. Vi regnet selvfølgelig med at mennesker skulle lære historien riktig på skolen. Jo, da… Vi lærer for eksempel ”skuddene i Sarajevo”, men neppe om årsakene til omfordelingskrigen mellom imperialistene som også blir kalt verdenskrig. Det er i hvert fall ikke snakk om et historiefag som gir en mulig forståelse for nuet og som belyser framtida. Med andre ord har vi dårlig korttidshukommelse. Denne dårlige hukommelsen ser ut til å vedvære helt fram til langt dårligere forhold som kun kan bekjempes med en revolusjon under langt vanskelige kår.
ZG
-
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus