En skammelig nektelse
-
Flyets pilot: Jevgeni Frantsev -
■ Fire sovjetiske flygere ble for 70 år siden, den 15. september 1944 skutt ned av den tyske krigsmarinen utenfor Finnmarkskysten. Russlands henstilling om hjelp til å finne dem er nå blitt blankt avist av norske myndigheter. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide nekter også samarbeid med Russland om å hedre falne russiske krigshelter.
I fjor ba den russiske ambassaden i Norge om norsk hjelp til å få hevet flyvraket med de fire omkomne krigsheltene i Tanafjorden utenfor Berlevåg. Nå har altså norske myndigheter avslått anmodningen. Samtidig sier man også tvert nei til invitasjonen om å gjennomføre en felles russisk – norsk minneseremoni for Nordflåtens marinesoldater som omkom under 2. verdenskrig. Vi har vurdert begge anmodningene, og kommet til at vi ikke kan imøtekomme dem sier Forsvarsdepartementets pressevakt, seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg, til ABC Nyheter. Hun viser til urolighetene i Ukraina, og Russlands sannsynlige rolle i disse som hovedårsak til avslagene. (Det kan jo her være fristende å minne om likheten til Norges nektelse til deltakelse i Moskva OL i 1980, med den norske begrunnelse at Sovjet – Russland den gang deltok i krigen mot Taliban og Al Qaida i Afghanistan. At Norge i dag kriger mot nøyaktig de samme kreftene i Afghanistan later til å være fullstendig glemt. Men historie har jo alltid hatt en tendens til å gjenta seg selv, så kanskje blir det de mange krigerske fasister og nynazister i Ukraina de neste som norske styrker også må ut i krig mot? (Men så lenge USA og NATO sier at disse er bra folk, slik de i 1980 også beundret og støttet ``frigjøringsbevegelsen`` Taliban og desslike så slipper vi nok det med det første!)
Den russiske ambassaden er meget forbauset over avslaget og å bli møtt med en kald skulder. – Vi er selvsagt litt oppbrakt over svaret fra de norske myndighetene sies det fra ambassaden. Ved den russiske ambassaden har man valgt å ha en praktisk tilnærming til spørsmålet om å heve og få begravet fire menn som bidro til å frigjøre Norge for 70 år siden. – Jeg erkjenner også at det ikke er veldig enkelt og vil kreve store økonomiske ressurser. Vi kan derfor ikke kreve noe. Vi kan ikke insistere, men spør våre norske venner og partnere om de kan gjøre noe – tilby oss noe. – Og vi kan absolutt bidra. Det er derfor vi sendte brevet og vi håper å få et konstruktivt svar sa ambassadør Pavlovskij før jul. Det fikk de dessverre altså ikke. De som mistet livet under andre verdenskrig bør begraves med verdighet sier Andrej Kulikov som er ambassadens presseattache. Han har mer tro på at det er økonomiske betraktninger som ligger bak det negative svaret fra Norge.
Da saken ble en del omtalt i media før jul sa den russiske ambassadøren til Norge at det ville bety mye å få hevet vraket med de fire omkomne krigsheltene. For både Norge og Russland vil det bety mye om man får hentet disse soldatene opp, begravd og æret dem, sa ambassadør Viatsjeslav Alfredovitsj Pavlovskij.
Forsvaret nekter å hjelpe russerne med å heve sitt nedskutte fly.
Det er den norske Forsvarsstaben (FST) som har formulert og sendt det skriftlige avslaget til Russlands ambassade. Pressevakten i Forsvarsdepartementet (FD), Marita I. Wangberg, sier i en egen uttalelse at saken ikke er vurdert på politisk nivå slik Forsvarsstaben skriver i sitt avslag, kun «bare» på embetsnivå i FD. – Når det gjelder saken om det savnede flyet har vi tidligere oversendt til russerne den dokumentasjon og informasjon vi har sier hun.
■ Litt info om det nedskutte sovjetiske to motors torpedoflyet og dets pilot:
Sovjetunionen fikk også en del amerikansk våpenhjelp mot slutten av andre verdenskrig, deriblant torpedofly som A-206. Flere av dem ble skutt ned i kampene om Norge. Nå vil Russland ha hjelp til å finne og begrave blant andre Jevgeni Frantsev som døde i havet utenfor Berlevåg. Den 22 årige løytnanten Frantsev som førte flyet hadde bare en drøy måned før nedskytingen blitt hedret med landets høyeste utmerkelse «Helt av Sovjetunionen» og det finnes i dag også en militær kadettskole i hans navn.
De norske myndigheters uvilje mot å heve dette flyet har satt sinnene i kok blant befolkningen i Nord Norge. Lørdag formiddag den 24. januar demonstrerte over 100 mennesker foran det russiske frigjøringsmonumentet i Kirkenes med krav om at den norske regjeringen må snu i denne bistand saken. De drøyt hundre oppmøtte til markeringen sto vendt mot sør og ropte – Ingen skam og snu. - Jeg har ingen illusjoner om at det nytter å rope mot sør men vi må prøve sa Asmund Røst, iniativtaker til markeringen og appellant sammen med Hans Hatle, i kulda ved Russermonumentet i Kirkenes. Vi er mange som skjemmes i dag sa Røst og henvendte seg til den sovjetiske soldaten på monumentets sokkel til minne om de soldatene som ga sitt liv for å få Norge frigjort for 70 år siden. «Men du skal vite at vi aldri skal glemme de ofre som du og dine kamerater gjorde for at vi skulle få vår frihet. Vi ber deg og dine kamerater om unnskyldning for den norske regjeringens motvilje på å få opp av havet fire av dine kamerater og få ført levningene deres hjem dit de hører hjemme, nemlig til Russland hos sine familier.» Markeringen ble avsluttet ved å tenne to lys og sette ved frigjøringsmonumentet. «Det ene lyset er symbol på vår takknemmelighet. Det andre skal vise vårt vennskap på tvers av grensene her nord. Dette vennskapet skal ikke historieløse politikere sørpå uten kjennskap til vår historie her nord få lov til å ødelegge, uansett hvor mye de prøver» sa Røst.
■ En gest til Russland som et plaster på såret?
Norge bør tilby seg å heve dette flyet selv mener Asmund Røst. (Det ligger jo tross alt i Tanafjorden på norsk territorium og det er ikke offisielt erklært som fredet krigsgravminne.) Også Barentssekretariatets leder Pia Svendsgaard kritiserer skarpt de norske myndigheters avslag i denne saken. Og tidligere biskop Per Oskar Kjølaas mener at dette avslaget viser en total mangel på folkeskikk. Men mye tyder heldigvis også på at siste ord ennå ikke er sakt angående dette skammelige norske avslaget. Ifølge Sør-Varanger avis vil i alle fall de to kommunestyrerepresentantene Tove Alstadsæter (H) og Lene Norum Bergeng (A) ta denne saken opp i det kommende kommunestyremøte. Alstadsæter har også brakt saken inn for politisk behandling i Forsvarsdepartementet og regjering. – «Så langt har denne saken kun vært behandlet på embetsnivå i departementet. Jeg mener det nå er på tide å få politikerne på banen.» sier Alstadsæter.
Det hører også med til historien at fly entusiast Tor Edgar Olsen og lokalhistoriker Rune Rautio i Kirkenes forlengst har funnet fram til en omtrentlig posisjon for denne flystyrten etter å ha studert gamle tyske logger og rapporter. Så det mangler ikke på begrunnede og troverdige tips for å starte søk etter dette flyet hvis viljen bare var tilstede hos våre bestemmende myndigheter!
Kilder ABC Nyheter/NRK -
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus