Nok er nok sier folk på Hitra
-
Stadig flere og større oppdrettsmærer slepes i dag på plass i norske fjorder og sjøområder. -
Planer om stadig nye lakseoppdrettsanlegg fra Marine Harvest skaper en proteststorm og underskriftsaksjon i kystsamfunn på Trøndelagskysten.
Lokalavisa Hitra*Frøya hadde forleden som sitt førstesideoppslag at det nå har oppstått en kraftig protestaksjon blant folk i den store lakseoppdrettskommunen Hitra. Etter at søknaden fra selskapet Marine Harvest om nye oppdrettsanlegg utenfor Fjellværøya ble lagt ut som høringsforslag av kommunen ble et folkemøte om saken bestående av lokalbefolkning, hyttefolk, næringsdrivende og representanter fra Naturvernforbundet trommet sammen etter et privat initiativ av Anne Brit Berg som er eier og driver av Fjellvær gjestegård på Hitra. Enda flere oppdrettsanlegg utenfor her er kroken på døra for oss som gjestegård og turistanlegg mener hun. Det ble også opplyst at ledelsen i Marine Harvest ikke kunne være tilstede under folkemøtet, med den begrunnelse at de fikk for kort varsel. (Men de her nå i ettertid sagt seg villig til videre dialog.) Vi skal bruke naturen, ikke FORbruke den sier Anne Brit Berg til lokal avisa Hitra*Frøya, og legger til spørsmålet om ikke smertegrensen utpå her snart er nådd? (Hitra og Frøya kommuner har i dag tilsammen Norges største antall konsesjoner for oppdrett av laks og har også 20% av Norges totale produksjon av oppdrettslaks.)
Søknaden fra Marine Harvest ble av Hitra kommune lagt ut til høring for kort tid tilbake som «Ny akvakulturlokalitet Varden». Anne Brit Berg forteller at det kun var tilfeldigheter som gjorde at de oppdaget hva som var i ferd med å skje. «Ikke skjønte vi at Varden var utenfor Fjellværøya her. Varden er ikke et navn vi bruker og kjenner til. Det kan nesten virke som om søkerne ikke har villet at vi skulle forstå at det var oss det gjaldt, for å unngå innsigelser.» Hun tok deretter kontakt med kommunen, hvor hun ble sendt fra den ene avdelingen til den andre. - Ingen visste hvem som hadde ansvaret for dette, noe som skapte enda større frustrasjon forteller hun. Anne Brit og de andre initiativtakerne på folkemøtet har latt seg kraftig provosere av søknadens punkt 2.2. Der står det at «Annen bruk/andre interesser i området: ikke kjent». Det er rett og slett ikke sant. Alle som hører til her har interesser her. Hitra kommune sier selv at de er en reiselivs-, hytte- og oppdrettskommune. Da skal det være plass til oss alle sammen. Jeg har jobbet med reiseliv for kommunen og vet de bruker store ressurser på reiseliv og etablering av hytter her, og så skal de la dette forslaget gå igjennom? Det er bare ikke mulig, sier Berg oppgitt. Lokalbefolkningen oppfordres nå til aktivt å delta på den oppstartede underskriftsaksjonen mot flere oppdrettsanlegg i nærmiljøet.
Størrelsen på det nye anlegget som Marine Harvest nå planlegger på Varden utenfor Fjellværøya er på 5460 tonn MTB (maks tillatt biomasse.) Andre oppdrettsanlegg som ligger i nærheten i dag er følgende: Reitholmen, Lerøy ca. 2,8 km. Osholman, Marine Harvest ca. 3,6 km. Svekkungan, Marine Harvest ca. 2,6 km. Heggvika, Marine Harvest ca. 7 km. (Til opplysning: Hitra/Frøya regionen produserer i dag over 300 000 tonn oppdrettslaks for salg i det innen- og utenlandske markedet, og det planlegges ytterligere store kapasitetsutvidelser av de største lakseselskapene.)
På lokalavisas spørsmål til Hitra kommune svarer kommunalsjef Dag Bjørshol og saksbehandler Ida Nesset at de vil ta et møte med representanter for de som reagerer på søknaden. Dag Bjørshol forteller at han så langt ikke har satt seg inn i søknaden, men at han har fått med seg at det er meget sterke reaksjoner i lokalmiljøet. - Det er fylkeskommunen som avgjør slike saker. Kommunen er kun en høringspart, og hvis søknaden om lokalitet er i tråd med arealplanen behandles høringsuttalelsen kun administrativt i kommunen. Men hvis det er sensitive saker, noe jeg aner denne er, så tar vi en runde med den politisk. Vi får høre hva som kommer fram i møtet med de som protesterer, og så regner jeg vi tar det med og får en diskusjon i teknisk komite, sier Dag Bjørshol i Hitra kommune.
Naturvernforbundets representanter på folkemøtet, Jann Krangnes og Lars Haltbrekken sier at forbundet er generelt bekymret for den voldsomme ekspansjonen som vil komme i oppdrettsnæringen, og hva det vil føre med seg. Ikke bare legger oppdrettsanleggene store arealbeslag, det er også den meget store forurensningsproblematikken anleggene fører med seg. Bunnforhold, forsøpling, miljøgifter, lakselus og rømningsfare var noen av stikkordene som ble tatt opp av Naturvernforbundet på folkemøtet. Det er naivt å tro at Marine Harvest ikke etter hvert vil søke om å få utvidet oppdrettsanlegget over tid, tror Jann Krangnes når de tar planene i nærmere øyesyn.
De store oppdrettselskapene, deres storaksjonærer og norske laksbaroner har jo allerede uttalt at de ser for seg minst en dobling av aktiviteten i den aller nærmeste framtid. Planene for dette er forlengst lagt med varierende politiske fiskeriministre i stolen, som tildels hadde, og fortsatt har, store økonomiske og personlige interesser i nettopp denne miljø-ødeleggende men lukrative næringen. NKP for sin del advarte allerede tidlig ved oppstarten av oppdrettsanleggene på norskekysten mot denne raskt voksende `Klondyke og Wild-West lignende,` ikke bærekraftige og forsøplende virksomheten. Tiden som har forløpet siden dengang viser til fulle at partiet hadde helt rett i sine sterke advarsler dengang. Den voldsomme forurensningen fra disse anleggene, som nå langt overgår utslippene fra landets største byer i fjorder og sjøområder er en ting, ødeleggelsen av villfiskstammene til sjø og elvelaksen ved de stadig store rømmingene en annen! Man får nå håpe at den stadig voksende motstanden fra kystens befolkning omsider kan få landets styrende myndigheter til å innse galskapen i denne ikke bærekraftige, men økonomisk lukrative og sterkt ødeleggende virksomheten i landets fjorder og nære sjøområder. Men det er vel å være alt for optimistisk er jeg redd! -
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus