(Nr 22 - 2011)Arbeidernes inntekter i privat og offentlig sektor vil bli utsatt for et kraftig slag med de nye tiltakene fra Papandreos sosialdemokratiske regjering i Hellas. Regjeringens , plutokratiets og troikaens mål er en dramatisk reduksjon i lønningene. De nye tiltakene vil ytterligere kutte lønningene til de ansatte i offentlig sektor, som allerede har tapt lønninger tilsvarende 5 månedslønner, og samtidig vil de offentlig ansatte på basis av planen for den nye lønnsstrukturen miste beløp som tilsvarer fra 20 til 50 % eller mer! Lønningene i den private sektor vil bli kuttet ennå mer. De opphever den kollektive forhandlingsavtalen, og vil presse ned lønningene i den private sektor langt under den skamfulle nasjonale minstelønnsavtalen, som sammen med kuttene i sosiale stønader fører til fattigdoms lønn.

NKP LEDER SVEND HAAKON JACOBSEN

Behovet for en umiddelbar eskalering i kampen, ikke bare med streiken 19. oktober, men med en 48 timers nasjonal generalstreik 19. og 20 oktober ble besluttet av PAME for at landets arbeiderklasse skulle gi et avgjørende tilsvar på regjeringens tiltak, som begraver deres rettigheter og liv.
Streiker har vært i full sving hele uka mot regjeringens, plutokratiets og troikaens tiltak, i hele det offentlige urbane transportsystemet, noe som har paralysert transportsystemet i Athen. Kommunearbeiderne er i streik, og i en uke blir ikke søpla hentet i mange kommuner og i Athen. Arbeiderne i DEH (elektrisitetsrådet) har allerede i flere dager okkupert bygningen hvor maskinene som trykker elektrisitetsregningene holder til, og har på denne måten blokkert trykking og utsending til arbeiderne enda en personlig skatt, eiendomsskatten som myndighetene annonserte skulle bli sendt ut sammen med strømregninga.

Situasjonen i helsesektoren er eksplosiv, hvor regjeringen i tillegg til sammenslåing av hospitaler har annonsert en stenging av 50% av sengene i offentlige sykehus, og overgivelse av hundrevis av hospitalsenger til private selskaper. Okkupasjoner og arbeidsnedleggelser har funnet sted i de største sykehusene slik som General State Hospital, Ag. Savvas, mot disse planene fra regjeringen. Sjøfolkene organiserer en 48 timers streik mandag og tirsdag. De ansatte i skattekontorene og i de fleste ministeriene og offentlige kontorer er også i streik, og de har okkupert bygningene i flere ministerier. Flere sektorer av de som driver egen virksomhet, slik som taxi-sjåfører og advokater er også i streik. Skoleelever, studenter og lærere har gjennomført demonstrasjoner og okkupasjoner den siste måneden, også på grunn av den håpløse situasjonen med manglende bøker og utstyr. Samtidig fremmer de siste skolelovene gjeninnføring av forretningsvirksomhet i skolene, og krever samtidig av elevene og foreldrene skal betale enda mer. Et viktig eksempel på PAMES aktivitet i denne perioden var å få gjeninnsatt en oppsagt arbeider i en av de tre største bokindustriene. Oppsigelsen av en ansatt i bokindustrien MEVGAL møtte i tre dager responsen fra alle arbeiderne i de to største bokindustriene i Athen og Thessaloniki. På denne måten avslørte arbeiderne ledelsens planer om hundrevis av oppsigelser gjennom sammenslåing av selskapet med en annen industrigruppe. Gjeninnsettingen av arbeideren viser at kamp kan hindre anti-folkelige planer på arbeidsplassene.

Disse aksjonene som aktivt møter regjeringens og arbeidskjøpernes skremsler, erklæringen av streiker som ulovlige osv. vil bli eskalert gjennom PAMEs streiker og demonstrasjoner 19.-20. oktober i den nasjonale generalstreiken.

NKP har forstått at regjeringen ikke lenger har tro på at de kan overbevise den greske arbeiderklassen og det greske folket om å støtte deres helt umulige tiltak.
Vi har mottatt tips fra sikre kilder, om at den greske regjeringen i hemmelighet har henvendt seg til USA og bedt om 300 brukte tanks for med makt og vold å stoppe det greske folkets kamp for sitt liv og sine demokratiske rettigheter.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

streik

hellas


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering