(Svend Haakon Jacobsen - nr. 19 - 2011) Det er sjanse for ny runde med tillitskrise i finansmarkedene ifølge en aksjestrateg til Dagens Næringsliv (DN) mandag 12. september. Vi har nå kommet litt nærmere en avgjørelse rundt Hellas. Rådgiver til Angela Merkel sier det er behov for 50 % nedskriving i gresk statsgjeld, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DnB Nor Markets til TDN Finans. Kutt i gresk gjeld vil føre til at europeiske banker må ta tap, og det er usikkert i hvilken grad bankene har evne til å ta disse tapene. Men ingen har full oversikt over hvor og blant hvem tapene sitter, og hvordan bankene er eksponert.
Situasjonen er ikke helt ulik den som var forut for finanskrisen. Da visste ingen hvor tapene i dårlige amerikanske boliglånsobligasjoner skjulte seg. Det førte til at ingen stolte på noen, og bankene nektet å låne ut penger seg imellom. Interbank-markedet, livsnerven i kapitalmarkedet ble kuttet. Og uten lån og løpende kreditter fungerer ikke det private næringslivet.

Storbank-kollaps vil gi dominoeffekt. Dersom en tysk eller fransk europeisk storbank går over ende, og ikke blir reddet av myndighetene, så kan det gi en slik effekt, sier Kim Evjenth i Sunndal Collier til DN.no.

Aftenposten meldte at kursen på aksjene i Societe Generale, BNP Paribas og Credit Agricole raste ned mellom 8,5 og 13,6 % mandag 12. september. De franske bankene sitter på svært mye greske og italienske gjeldspapirer. De risikerer store tap om Hellas misligholder gjelden, og bankene risikerer å få nedgradert sin kredittverdighet.

Mandag økte de italienske statsobligasjonsrentene til 5,53 %. Renten holdes kunstig nede ved at EUs sentralbank (ESB) kjøper opp italienske statsobligasjoner. De fleste analytikere mener Italia vil gå konkurs om renta stiger til 7-8 % skriver Finansavisen.
Tapene vil kunne bli opp mot 1000 mrd. euro hvis Italia går over ende. Da vil alt kunne bli revet med , sier sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.
En kollaps i Italia er kroken på døra. Det vil rive opp hele eurosonen sier Steinar Juel i Nordea Markets til Finansavisen. Han sier det er trolig at det blir en kollaps i Hellas. Spørsmålet er hvilken konsekvens det vil få for andre land.

Arbeiderne og befolkningen i Hellas har gjennom fagopposisjonen PAMEs aksjoner og generalstreiker og KKEs prinsippfasthet og styrke blitt mer og mer bevisst på at det ikke er de som skal betale for krisa. Dagens kapitalisme er ikke produktiv, den er kun spekulativ. Hellas gjeld skyldes storkapitalens og storfinansens spekulasjoner. Arbeiderne sier nei til velferds-, pensjons-, lønnskutt og skatteøkninger. Den greske sosialdemokratiske regjeringa med støtte fra monopolborgerskapet klarer ikke å tvinge et stadig mer forent gresk folk i kne. Hellas kan bli revolusjonens vugge i Europa. Det er ikke bare euroen som står på spill. Derfor fremmes stadige antikommunistiske utspill i EU systemet for å søke å splitte arbeiderne i Europa.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering