(Svend Haakon Jacobsen - nr 25 - 2010) Cubaforeningens leder Terje Enger har bidratt med dette til Aktuell Kommentar:

"På menneskerettighetsdagen 12. desember viste NRK dagsrevyen nok engang den amerikanske oppfinnelsen “Ladies in White,”  marsjere i Havanna. At det var folk der som tok avstand fra dem og ropte ut sine protester ble avfeid som ”bråkmakere” som forstyrret opptrinnet. Slik skiller NRK mellom venner og fiender, hvor venner er de som støtter NRKs oppfatning og agenda, som er at på Cuba fengsles folk for sine meningers skyld. Folk med andre oppfatninger avskrives som bråkmakere eller kommer ikke til orde.

“Ladies in White” er koner og slektninger til de såkalte dissidentene og de gjør ikke noe ulovlig. Dermed er de også et bevis på at mennene deres ble straffet for andre ting. Så å si alle av de opprinnelige 75 er løslatt, men disse kvinnene fortsetter sine demonstrasjoner nå med henvisninger til de Argentinske Mødre på Maiplassen som forlanger å få vite hva som skjedde med deres barn som forsvant under det USA støttede militærdiktaturet der. Journalisten Salim Lamrani i Le Monde Diplomatique har tidligere spurt Hebe de Bonafini, en mor fra Maiplassen, om sammenligningen. Hun mener det er en fornærmelse.

Lamrani: Cubanske myndigheter arresterte og straffet strengt forskjellige mennesker som internasjonal presse kaller “dissidenter,” for å ha samarbeidet om de økonomiske sanksjonene mot Cuba og for å motta betaling fra USA. Fransk presse har ofte hentydet til at “Ladies in White,” er Cubas Mødre på Maiplassen. Hva mener Hebe de Bonafini, leder av Mødre på Maiplassen om det?

De Bonafini: Først, la meg si at Maiplassen er i Argentinas hovedstad og ingen andre steder.  Våre hvite hodetørkler symboliserer liv, mens de kvinnene du nevner representerer død. Det er den viktigste forskjellen disse journalistene burde notere seg. Vi vil ikke akseptere at de sammenlignes med oss, eller at våre symboler brukes til å tråkke på oss. Vi er totalt uenig med dem.

-Men de krever jo bare løslatelse av sin familiemedlemmer. Er ikke det greit?

Disse kvinnene forsvarer USAs terrorisme. De forsvarer det fremste terroristlandet i verden, det med mest blod på hendene, som slipper de fleste bombene, som invaderer flest land, som påfører andre de strengeste sanksjonene.  Vi snakker om et land som er ansvarlig for forbrytelsene mot Hiroshima og Nagasaki. De forstår ikke at kampen til mødrene på Maiplassen symboliserer kjærlighet til forsvunne barn, drept av tyranner påtvunget oss av USA.  Vår kamp representerer Revolusjonen, den som våre sønner og døtre ønsket å få til. Deres kamp er forskjellig siden de forsvarer den undergravende politikken til USA som bare inneholder undertrykkelse og død

-Hva mener du er de cubanske dissidentenes interesse og mål?

USAs interesser selvfølgelig, man må jo være blind eller uærlig for ikke å se det. Du kan bare lese rapportene publisert av U.S. State Department, hvor det står at 50 millioner dollar er øremerket for å lage en opposisjon på Cuba. Den informasjonen er åpen og tilgjengelig. Dissidentene, som de kaller seg selv, møtte James Cason og andre under hans commando I Havana. De har åpent støttet fortsettelsen av de økonomiske sanksjonene som rammer cubanerne så hardt. Foruten USA, hvem andre støtter blokaden? Fortell meg det!

(T.E:Det er jo Israel da!)"

SHJ

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering