(SJH - nr 19 - 2010) Under overskriften "Tar selvkritikk" refererer Dagbladet - Fidel Castro: - Kommunistisk økonomi fungerer ikke. Dagbladet gjengir uttalelser fra den kjente høyreorienterte jødisk-amerikanske journalisten Jeffrey Goldberg fra magasinet The Atlantic. Goldberg har tatt utsagnet ut av helheten i en uformell samtale med Fidel Castro i Havanna. Oppslaget som han la ut i tidsskriftet The Atlantic Magazine var - "Selv ikke den kubanske modellen virker lenger".

 

Fra universitetstrappa i Havanna avsannet tidligere statssjef Fidel Castro, at hans uttalelser kunne oppfattes slik. Han hadde ment akkurat det motsatte av det som var blitt sagt: "Som alle vet er min oppfatning, at det kapitalistiske systemet ikke fungerer noen steder, hverken i USA ei heller i resten av verden, den hopper fra den ene krisa til den andre, og disse er alvorligere, mer globale og hyppigere, og det er ingen måte verden kan unnslippe dem på". Dette har internasjonale medier nå meldt, som et slags dementi.

 

Det Fidel er opptatt av i cubansk økonomi, er nødvendige endringer etter den spesielle perioden da kontrarevolusjonen seiret i Sovjet-Unionen og Cuba over natta mistet over 80% av sin samhandel med utlandet, da handelsavtalene med Comecon-landene forsvant. Sammen med USAs 50-årige ulovlige ekstraterritorielle blokade, og den alvorlige kapitalistiske krisa har den cubanske staten måttet sikre alle cubanere rett til et minimum å leve av, de har mottatt sterkt subsidierte rasjonerte nødvendige matvarer og lønn og støtte fra staten, selv om mange i denne situasjonen ikke egentlig har vært i stand til å bidra i produktiv virksomhet.

På tross av blokaden og krisa har cubansk økonomi bedret seg, egenproduksjonen av olje utgjør en større del av forbruket, og tilgangen av olje gjennom ALBA samarbeidet med Venezuela er nå slik, at det er etablert mer normal transport og elektrisitetsproduksjon. Det er nå mulig for folk å komme seg på jobb uten særlige forsinkelser. Da er det nødvendig å reorganisere, og flytte mange som i dag er ansatt i staten som et ledd i nesten ren understøttelse, over til nødvendig produktiv virksomhet.

 

Den sosialistiske økonomien må bli mer effektiv og produktiv. Dette er helt nødvendig for at staten skal bli i stand til å gi befolkningen en bedre velstand og livssituasjon.

I utbyggingen av sosialismen mot det kommunistiske samfunnet må den enkelte yte så godt som mulig, og hun vil motta etter ytelse.

Selv i den verste del av den spesielle perioden opprettholdt det sosialistiske Cuba gratis helse- og utdanning for alle, og disse kommunistiske prinsippene vil de selvfølgelig fortsatt følge også under denne nødvendige forbedringen av den sosialistiske produksjonen i tida framover.

Selv i den vanskeligste tiden har Cuba ytt solidaritet gjennom gratis helsetjenester og alfabetiseringsprogrammer for fattige folk over store deler av kloden.

 

Hvorfor er ikke Cubas internasjonale solidaritet interessant for Dagbladet?

Cubas utenriksminister som for 19. gang fremmet USAs ulovlige ekstraterritorielle blokade for FNs Generalforsamling, estimerte at denne hittil har kostet det cubanske samfunnet mer enn 750 milliarder dollar, og har vært hovedproblemet for Cubas utvikling de siste 50 årene.

 

Hvorfor er Dagbladet kun opptatt av Cuba og cubanernes livssituasjon når det er noe nedsettende som blir sagt om den cubanske revolusjonen.

Norge har nå i mange år sammen med alle verdens land (unntatt Israel og et par små øystater) fordømt USAs ulovlige ekstraterritorielle blokade av Cuba.

 

Hvorfor er denne umenneskelige behandlingen av det cubanske folket ikke interessant for Dagbladet?

Norges rød-grønne regjering har i dag etter initiativ og press fra Cubaforeningen, norsk fagbevegelse, NKP og krefter i SV og Rødt, normalisert samarbeidet med Cuba. Norge har gitt direkte støtte til den mest effektive humanitære hjelpen til befolkningen på Haiti organisert av helsepersonale fra, og utdannet i Cuba.

 

Hvorfor er ikke dette interessant stoff for Dagbladet?

USA sier de bekjemper terrorisme, mens 5 cubanske antiterrorister er politiske fanger på 11. året under uverdige forhold i USAs fengsler. Deres forbrytelse er at de avslørte CIA-trente og finansierte terroristers planer om terroraksjoner fra USA mot Cuba. FBI ble orientert om avsløringene, men de arresterte og dømte de 5 cubanske antiterroristene istedenfor de avslørte eksilcubanske terroristene i Miami.

 

Hvorfor er ikke Dagbladet interessert i skjebnen til 5 antiterroristiske cubanske helter som på 11. året er politiske fanger under uverdige forhold i USA?

Er redaksjonen i Dagbladet underlagt en pro USA linje, en anti-kommunist linje, eller selger ikke den barske virkeligheten til livets virkelige helter like godt for Tabloidavisa Dagbladet, som liksom-reality, dop, sex og drap.

SHJ

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering