TENKETANKEN AGENDA. INTELLEKTUELL LEKEGRINGD MEN INGEN RØDE FANERS FORPOST
-
LO-leder Gerd Kristiansen er bare utdannet hjelpepleier. Hun er dermed ikke kvalifisert til å få jobben som rådgiver i den nye tenketanken Agenda.
Agenda er en ny progressiv og partipolitisk uavhengig tankesmie og har som mål å være arnested for samfunnsanalyse og politikkutvikling for sentrum-venstre hva nå det er? Det eneste som vi kan slå fast er at den skal være sosialdemokratiets intellektuelle lekestue for å finne på glupe ting for å vinne valg på. Den er finansiert av LO og milliardæren Trond Mohn. Og Har et årsbudsjett på cirka 12, 3 millioner kroner i 2014. LO har bevilget 12 millioner til driften fra 2013–2015. Marte Gerhardsen blir daglig leder med en lønn på 1,3 millioner.
– Leif Sande, leder av Industri og Energi har sittet i styret til tankesmia Res Publica sammen med Jan Davidsen. Davidsen er utdannet brannmann og Sande bilmekaniker. De er to av en rekke politiske topper i Norge som ikke er kvalifisert når den nye tankesmia Agenda skal ansette nye rådgivere, fagledere og prosjektledere.
I stillingsutlysningene het det: «Vi søker kloke, kreative og motiverte fagledere, prosjektledere og rådgivere», og videre: «Stillingene krever høyere utdanning og relevant erfaring, god skriftlig og muntlig formuleringsevne og evne til å jobbe så vel selvstendig som i tverrfaglige team.» Styreleder Geir Lippestad slår fast at stillingene som skal være nært knyttet opp mot universitetsmiljøer, og i den forbindelse er det viktig at fagledere snakker samme språk som disse miljøene. Derfor er det en fordel med en høyere utdannelse.
Dette til tross for at toppvervene i fagbevegelsen i stor grad er dominert av personer uten høyere utdannelse. I de politiske partiene finnes det også en rekke topper uten høyere utdannelse. Dette er blant annet partisekretær Raymond Johansen i Ap (rørlegger), nestleder Per Sandberg i Frp (industriarbeider), og tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen (industri- og skogsarbeider).
Fagforeningstopp Leif Sande stiller spørsmålstegn ved at Agenda stiller krav om høyere utdannelse til sine folk og mener det er helt høl i huet da man jo helst bør treffe vanlige arbeidsfolk hjemme med sine tanker og utspill. Han forstår ikke at en akademisk utdannelse skal være et krav for å kunne forme ideer og tanker om hvordan samfunnet bør se ut i framtida. Er man blitt for fin for å uttrykke seg slik at hverdagsmennesker skal forstå dem? På den annen side er det jo lenge siden sosialdemokratiet både planla og skapte en politikk rettet mot arbeiderklassens kjernevelgere. Flertallet stemmer Frp. og Høyre.
Dette er den beste måten å skape en avstand mellom de som utformer politikken og vanlige arbeidsfolk. Med krav som dette kommer Agenda til å gå glipp av masse dyktige folk som kunne vært med på å utvikle nye ideer. Det finnes mange former for kompetanse også utenfor en akademisk utdannelse. Sande mener det er vanskelig å forstå hvorfor dette skal være et krav for en tankesmie som vil profilere seg med nye politiske ideer på venstresida i norsk politikk.
«Det er ikke utdannelsen som er viktig, men hva som er inne i hodet til folk», sier den tidligere bilmekanikeren til Klassekampen
Han får støtte fra Erna Hagensen, leder i Norsk Arbeidsmandsforbund: «Generelt synes jeg samfunnet er veldig opptatt av de med høy utdannelse. Vi glemmer at Norge stopper opp uten vanlige arbeidsfolk, og vi trenger også disse når vi skal utforme politikk», sier den tidligere renholdsarbeideren. For øvrig er lønna til Marte Gerhardsen for å lede tankevirksomheten på riktig vei nok for å lønne fire renholdsarbeidere. Mindre går det ikke an for fintenkningens lederstjerne..
Agenda har budsjett til ti stillinger, men tenketanken har også planer om å engasjere folk på deltid. Det skal tross alt være et lite rom for søkere uten høyere utdanning. -
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus