Fidel Castro møter kosmonauten Yuri Gagarin, 26. Juni 1961. 			Foto: Marxists/Wikimedia
Fidel Castro møter kosmonauten Yuri Gagarin, 26. Juni 1961. Foto: Marxists/Wikimedia

(25 - 2016) Avskjed med Fidel: Cuba gråter og minnes el comandante. I flere land markeres Castros død med landesorg. Pinlige reaksjoner fra Berlin og Washington. 

28/11-2016 er det ennå offisiell landesorg for Cubas president Fidel Castro. På Plaza de la Revolución i Havanna, i sentrum av Cubas hovedstad, står folk i kø for å ta avskjed med el comandante. De passerer minnestedet for inspiratoren til Cubas første kamp for uavhengighet på 1800-tallet, José Marti. I en hall ved minnesmerket passeres æresvakter foran Alberto Kordas blomsterdekorerte bilde av Fidel i 1962 med ryggsekk og gevær i Sierra Maestra-fjellene.
Liknende scener er det overalt. Det arrangeres minnestunder i over 1000 byer og landsbyer, der alle kan ta avskjed fram til tirsdag. Overalt er det kondolanse-protokoller der alle kan vise sin støtte til Fidels definisjon av Cuba-revolusjonen fra 1. mai i 2000: `Revolusjon vil si å endre det som må endres; Det betyr likhet og full frihet. Og vi må frigjøre oss med egne krefter. Revolusjon betyr enhet. Det betyr uavhengighet og det vil si å kjempe for vår egen drøm om rettferdighet for Cuba og hele verden`.
Fidels Gerilja-radio, Radio Rebelde og flere radiostasjoner har et spesial-program med sanger av Silvio Rodriguez og Sara González, minner også om solidaritet i verden og Fidel Castro-uttalelser. Cuba-TV overfører fra markeringer i Havanna med intervju av sørgende. 29/11 er det stort minnemøte i Havanna før asken til avdøde fraktes til Santiago de Cuba. Sørge-ruten tar samme vei som Fidels tok til Havanna da diktatoren Batista ble styrtet i januar 1959.
Internasjonalt er det mange som sender en siste hilsen til Fidel. Det er offisiell landesorg i Algerie, Vest-Sahara, Bolivia, Venezuela, Uruguay, Nord-Korea, Vietnam. I Moskva meldes at en gate oppkalles etter Fidel Castro. Men 28/11 har ennå ikke Tyskland kondolert det cubanske folket. Først på forespørsel fra journalister sa en talsperson fra Merkel-regjeringen dette i Berlin: `Ytringsfrihet, rettigheter for den enkelte og demokrati var ikke del av Fidel Castros tankegang`. Dermed stiller Merkel og utenriksminister Frank-Walter Steinmeier seg på linje med nyvalgte US-president Donald Trump, som 28/11 tvitret: `Om Cuba ikke vil gå med på en bedre avtale, vil jeg bryte den inngåtte`. Om Trump snakker om en omfattende avtale, så har ikke Havanna og Washington til nå inngått en slik avtale. Det er et pinlig og negativt signal for et politisk tøvær, innledet mellom Cuba og USA under Obama.
Kilde: JW/RT.
DKPs leder Patrik Köbeles kondolanse til Cuba:
Kjære kamerat Raúl Castro, kamerater i Cubas kommunistiske Parti og det cubanske folk!
Med smerte mottok vi meldingen om kamerat Fidel Castros bortgang. Vi slutter oss til alle millioner som uttrykker sorg og medfølelse.
Til alle i Fidels familie, hans nærmeste medarbeidere og venner og alle som har hatt gleden av å bli kjent med ham, som over hele verden er inspirert av hans eksempel og standhaftighet:
Vi står sammen med dere! Vi føler samme sorg på den andre siden av Atlanterhavet, i gamle Europa. Vi bøyer oss i sorg for en stor kamerat, et stort menneske med solid plass i historien til menneskeheten.
I løpet av et liv på 90 år er mye sagt om Fidels innsats. Framover vil det også bli sagt mye om ham. Uavhengig av hva folk vil si, har historien allerede velsignet ham. Han trenger verken velsignelse fra politiikere eller medier for sin virksomhet i livet.
Betydningen av Cubas revolusjon er først og fremst sosial: Den førte arbeiderklassen, bønder og utbyttete til makten på 1960-tallet. I sin tid startet det en opprørsbevegelse i Latin-Amerika og Afrika. Cubas revolusjon viste seg også i stand til å overleve, trass i sosialismens nederlag i Europa og Sovjetunionen og klarte å stå opp mot angrepene fra USA-imperialismen og dens kriminelle blokade. Trass i konfrontasjoner kunne Cuba, med Cubas kommunistiske parti og Fidel i spissen, komme seg gjennom en ekstraordinært vanskelig periode og er i dag sterkere enn for 20 år siden.
Fidel, Raúl og PCC, Cubas kommunistiske parti skapte gjennom revolusjonen en sosial likhet som bare er mulig under sosialismen. Cuba-revolusjonen var et høydepunkt på 1900-tallet. Og landet stagnerte ikke i 1991/1992: Fidel fikk med seg cubanerne over i det 21. århundret med en internasjonalisme, basert på konkret og omsorg for medmennesker i nød. Cubas innsats for bedre helsetjenester og humanitært arbeid ble del av frigjøringsverket, ikke bare i afrikanske land, men også i alle verdensregioner.
Vi, tyske kommunister, bøyer oss i respekt for Fidel Castros liv og innsats. Han var, er og blir et eksempel for oss. Vi sier det tusen ganger: Fidel presente!
Lenge leve den internasjonale solidariteten og den cubanske revolusjonen! Lenge leve Fidel!
Patrik, Köbele, leder for det tyske kommunistpartiet, DKP
Bearbeidet av Per Lothar Lindtner

 

TIL FIDEL

(Tanker ved nyheten om Castros død 25 11 16)

Det er disse vakre bildene
fra da dere jaget dollarhallikene
ut av kasinoene i Havana

Da du, Che og de andre
feiret folkets dansende gatefest
Før kaldkvelingen tok til

Historiene om alle forsøkene
på å lokalisere stedet for et attentat
som gjorde deg uten fast bopel

De utrettelige talene du ga
om en verdig fremtid for oss alle
Nå er du selv blitt historie

Hva skulle vi tro på?
Drømmene dine eller løgnene om deg?
Friheten er en rød stjerne i det fjerne

Leif Jonny Mandelid

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Fidel Castro 90 år

Gratulerer med dagen til Fidel - et levende bevis for at ekte internasjonal solidaritet forutsetter kjærlighet til eget land og folk! Norges Kommunistiske Parti - Avisa Friheten

■ Den 13. august 2016 fyller Fidel Castro Ruz 90 år. Den mest forfulgte mann i verden.

H. Boye Svendsen
Våren 1959 bestilte president Eisenhower et...


Cuba oppfordrer kamp mot terrorisme

Cuba oppfordrer kamp mot terrorisme

Cuba i FN oppfordrer til multilaterale, samordnete reaksjoner på terrorisme

 

Cubas talskvinne i FN Anayansi Rodriguez foreslo 13/2-17 samordnete ...


Verden minnes Fidel

Fidel Castro sammen med ungdommer i La Mota, et liten bosetning i Sierra Maestra-fjellene. Foto: Alberto Korda

(25 - 2017) Verden hyllet arven etter Fidel på årsdagen for hans død. Under et arrangement på Sri Lanka la politikere og Cubas venner stor vekt på...













Stikkord

cuba

fidel castro


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering