Nordahl Grieg og brevet fra finnmarken
-
Nordahl Grieg (1902-43). Norsk dikter og offiser . Grieg ble drept da flyet han satt i ble skutt ned over Berlin 2. desember 1943. Scan-Foto arkiv -
Den 10. september 1928 i Bosekop skriver Nordahl Grieg (NG) et svarbrev på fem sider til ungdomsvenninnen Randi fra Bergen. Randi bor på dette tidspunktet i en bungalow på Sumatra. Randi er gift og NG ugift. Han er blitt 26 år og har nettopp avsluttet militærtjenesten med tittelen korporal.
Det er et praktfullt brev, fylt av platonisk kjærlighet. Platonisk kjærlighet synes å være et sjeldent fenomen i dag; i alle fall totalt fraværende i #metoo-kretser. Måtte riktig mange kvinner (og menn) lese dette vakre brevet! NG hengir seg fullstendig. De fleste mennesker tør ikke oppvise en slik lidenskap; dette av frykt for å bli misforstått og latterliggjort; i verste fall utskjelt som sentimental!
For å sitere fra brevet: ”… Vet du, det lille brevet har fulgt meg i lommeboken i hele år, på uendeligheter av skiturer her oppe i sne og nordlys, det har vært lest i triste aftener på fjellstuene og ved bålet inne i flyttlappenes telt … men milde Gud for en glede det er å vite om deg og tenke på deg gjennom alle disse tusen mil. Det er en venn, langt, langt borte, det er i grunnen tanken på ham eller henne som mer enn noe annet sprenger grensen for vår tilværelse; som er vår evighet i levende liv …”.
NG lengter ikke bort fra Finmark. Tvert imot! Han har fantastiske planer! Nokså urealistisk! Han vil bygge hus og slå seg ned en liten ubebodd fjelldal. Herfra er det tre timer på ski i ulende til nærmeste hus.
NG betror Randi hva han planlegger å skrive …” et forsøk på å løfte noe av Norge, det grå stormende, opp i lyset; få noen svaberg til å synge med i selve landets sang… vi elsker landet vårt, men er det mitt? Har vi i vår kjærlighet alle de nakne skjærene, de fattige stuene, de stygge menneskene, tæringen og fattigdommen – alt det som er Norge? …”. I dette utsagnet kan vi spore inspirasjonen fra Ibsens visjoner om Norge?
Det er også interessant å lese i brevet om politiske refleksjoner som NG gjør seg. Her definerer han seg som borgelig og kommer med kritikk av kommunisme. Tenk! Han postulerer/tror at korsfarertiden er den største tiden i menneskenes historie! Sigurd Jorsalfare ville sikkert ha sagt seg enig?
Noen år senere i 1937 viser NG et klart politisk ståsted. Han befinner seg da midt i Den spanske borgerkrigen i en internasjonal brigade/bataljon oppkalt etter en tysk kommunistleder, som Hitler likviderte.
Hvordan går det videre med brevvekslingen mellom Randi og NG? Møtes de igjen? Ja! I begynnelsen av trettiårene reiser Randi sammen med ektemannen og besøker bestevennen Nordahl, som da bor i Moskva.
Litteratur: Martin Nags arkiv. -
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus