• Hjem
  • Arkiv
  • Kultur
  • Mikail Sjolokhov, en av forrige århundres store forfattere
Mikail Sjolokhov, en av forrige århundres store forfattere

I november i fjor var det hundre år siden oktoberrevolusjonen i Russland. Det skulle imidlertid gå flere år før revolusjonen hadde vunnet en fullstendig seier. Én av de som har beskrevet situasjonen i Russland gjennom årene før revolusjonen, i tida under og etter revolusjonen, er forfatteren Mikail Sjolokhov. Hans verk, som også er oversatt til norsk, er nok ukjent for de fleste i dag.


I det dramatiske året 1905 ble Mikhail Sjolokhov født i Vjosjenskaja i Russland. Dramatisk, fordi i dette året fant den mislykkede revolusjonen sted. Moren var ukrainer og faren var kosakk. I løpet av sin ungdomstid skulle han oppleve mer dramatikk og omveltninger. Første verdenskrig med enorme russiske tap. Befolkningen sultet, og krav om brød og fred stod sentralt. Han opplevde tsardømmets fall, oktoberrevolusjonen med bolsjevikenes maktovertakelse og borgerkrigen med intervensjon fra 14 land som deltok på hvitegardistenes side. Men den suksessfulle oppbyggingen av Den røde armé, som Lev Trotskij hadde hovedansvaret for, skulle føre fram til tilintetgjørelsen av hvitegardistenes armé.
Den unge Mikhail fikk en kort skolegang, om vi skal måle den mot det som er normalt i dag. I 1920, femten år gammel, ble han innrullert som maskingeværskytter i en milits som skulle kjempe mot grupper som sloss på de hvites side. Disse voldsomme kampene mellom de hvite og de røde, som han selv opplevde på nært hold, skulle senere stå sentralt i storverket «Stille flyter Don».


I 1922 reiser Sjolokhov til Moskva for å delta i kurs som ble arrangert av ungdomstidsskriftene «De unges Pravda» og «Den unge Leninist». Da hadde han allerede skaffet seg erfaring fra flere yrker- folkeskolelærer, skatteinspektør, havnearbeider, murer og journalist. Det gikk ikke lang tid før den unge Sjolokhovs artikler ble offentliggjort. Etter to år i Moskva flyttet han tilbake til fødebyen, hvor han skulle bo fram til sin død i 1984.


Sjolokhov debuterte med en samling Fortellinger fra Don (1925). Han utga så firebindsromanen Stille flyter Don (1928-1940, på norsk i 1956), et hovedverk i sovjetisk litteratur, der han gir et bilde av Don-kosakkenes liv før og etter revolusjonen i 1917. Her beskriver han også deres lojalitetskonflikt under revolusjonen, selv om Don-kosakkene i hovedsak kjempet på de hvites side. I romanen beskrives omfattende tap for både rødegardistene og Don-kosakkene, samt groteske handlinger som begge parter står bak. Dette sannsynliggjør at romanen neppe har vært gjenstand for sensur. De tre første bindene ble utgitt i tidsskriftet «Oktober» i årene 1928-1932. Forfatteren ble beskyldt for plagiat. I ettertid er det slått fast at det var Mikhail Sjolokhov som skrev verket «Stille flyter Don».


«Stille flyter Don» er også blitt filmatisert. Regi og manus er ved Sergej Gerasimov. Mens romanen er utgitt i fire bind, har Gerasimov delt filmen i tre deler. De to første delene hadde premiere i oktober 1957, mens den siste delen ble lansert i 1958. Filmen, som har en varighet på over fire timer, er en påkostet produksjon.

 

Les mer i Friheten.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering