Paul Robeson (1898 - 1976) og Akers mekaniske verksted

En kald dag i 1949 står tolv tusen fremmøtte på Youngstorget i Oslo og lytter til vakker sang fra en mørkhudet mann. Det er den amerikanske bassanger, skuespiller og kommunist, Paul Robeson, som på en verdensturne også besøker Norge.


Selvfølgelig synger Robeson også på Akers Mekaniske Verksted (Akers Mek) for tusenvis av arbeiderne og andre skuelystne fremmøtte. I folkehavet er det trangt om plassen, og mange klatrer til og med opp på muren i inngangspartiet, for å høre og ikke minst få et glimt av den berømte folkesanger; verdenskjent for sanger som ”My Old Kentucky Home”, ”Carry Me Back To Old Virginny”, ”Home On The Range” o.fl. 


Hvorfor velge Akers Mek? Jo! Det var nemlig her noe av starten til vendepunktet i okkupasjonshistorien vår mot tyskerne begynte. Bakgrunnen var den velkjente MELKESTREIKEN i1941. Streiken hadde begynt spontant ved Akers Mek, da arbeiderne la ned arbeidet i protest mot at melkerasjonene uteble. (Melk var sterkt rasjonert under krigen og dermed en ”gullkantet” vare.)
Streikeaksjonen spredte seg til flere andre bedrifter, og så mange som tjuefem tusen arbeidere deltok. Reichskommissar Josef Terboven går da til det drastiske skritt å erklære unntakstilstand i Oslo, Aker og Bærum. Samme dag blir fagforeningsleder Rolf Wichstrøm og Viggo Hansteen dømt til døden ved standrett og skutt.


I stedet for å virke avskrekkende, slik Terboven håpet, medførte derimot de to grusomme henrettelser til at motstanden i det norske folket mot den tyske okkupasjonen virkelig fikk ”vind i seilene”!
Litteratur. Martin Nags arkiv og noteheftet ”Paul Robeson og Amerikas skønneste folkesange”. Jac. Boesens musikkforlag AS, København.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering