• Hjem
  • Arkiv
  • Politikk
  • Verdens 85 rikeste har like mye penger som halvparten av verdens befolkning
Verdens 85 rikeste har like  mye penger som  halvparten av verdens befolkning

Bjarne H. Johansen: MED EN SAMLET formue på 1 billion pund har verdens 85 rikeste like mye å rutte med som de 3,5 milliarder fattigste har til sammen.
TIRSDAG 21. JANUAR møttes noen av dem sammen med andre internasjonale toppledere og politikere til Verdens økonomiske forum (WEF) i det sveitsiske vintersportsstedet Davos.

UTENRIKSMINISTER BØRGE BRENDE reiser fra Norge. Mandag avviste han overfor NTB anklagene om at Davos-møtet bare er en rikmannsklubb.
– JEG HAR aldri sett på det som det. Verdens økonomiske forum er stedet for å skape viktige partnerskap mellom næringsliv, det sivile samfunn og myndigheter, sa Brende til NTB.
– SOSIAL URO
MEN DET HANDLER uansett om penger i Davos, og i forkant av årets konferanse i Alpene har den humanitære organisasjonen Oxfam lagt fram tallenes tale for fattige og rike i verden.
IFØLGE TALLENE FRA organisasjonen har et par busslaster med mennesker, 85 personer, en samlet formue på litt over 1 billion pund (tusen milliarder).
DETTE ER LIKE mye som de 3,5 milliarder fattigste menneskene i verden har til sammen.
OM MAN TAR for seg de 1 prosent rikeste menneskenes formue, består den av 680 billioner norske kroner – 65 ganger så mye som den fattigste halvdelen av verden.
OXFAM ADVARER MOT at de økende forskjellene på fattig og rik er en trussel mot politisk stabilitet og kan føre til sosiale uroligheter, skrive The Guardian.
– GRABBER TIL seg
OXFAM-LEDER WINNIE BYANYIMA var til stede på Davos-konferansen.
– DET ER rystende at i det 21. århundre har halvparten av verdens befolkning – 3,5 milliarder mennesker – like mye som en liten elite som alle ville fått plass på en dobbeltdekkerbuss, sier Byanyima.
HUN SIER AT de sosiale ulikhetene ikke har blitt større av seg selv, men fordi den rike eliten grabber til seg makt, og påvirker politiske prosesser slik at økonomiske lover virker i deres favør.
– OM ULIKHETENE vokser skaper det en ond sirkel hvor penger og makt blir noe for de få, mens resten av oss må slåss om smulene fra bordet, sier hun.
HUN OPPFORDRET ÅRETS deltakere om å forplikte seg til å avstå fra skatteunndragelser eller å bruke formuen sin på å skaffe seg politiske fordeler.
– PENGER GIR innflytelse
I FORBINDELSE MED rapporten fikk Oxfam gjennomført en spørreundersøkelse i flere land.
DELTAKERNE BLE SPURT om de tror at de rike har for mye innflytelse over hvilken retning landet går i.
I STORBRITANNIA BLE i underkant av 1200 mennesker spurt..
67 PROSENT OPPGA at de var enige, 37 prosent var svært enige, mens 12 prosent oppga at de enten var uenige eller svært uenige.
STØRST BEKYMRING OVER de rikes makt fant man i Spania, etterfulgt av Brasil og India. Nederlendere er de som i minst grad slutter seg til at de rike har for mye innflytelse.
SKATTELETTE FOR DE rikeste
IFØLGE OXFAM-RAPPORTEN HAR de aller rikeste over de siste tiårene vunnet flere politiske seire i kampen for blant annet skattelette.
SIDEN SLUTTEN AV 1970-tallet har skattenivå for de aller rikeste gått ned i 29 av de 30 landene hvor denne informasjonen er tilgjengelig, ifølge rapporten.
– DE RIKESTE har kunnet begunstige seg på de fattige og middelklassens bekostning, har skapt en situasjon hvor 70 prosent av verdens befolkning bor i land hvor ulikhetene har økt siden 80-tallet, heter det i rapporten.

KONGELIGE, RIKE OG kjendiser
ÅRETS DAVOS-MØTE GIKK av stabelen for 44. gang, og som vanlig er det tunge navn blant de 2500 deltakerne.
I KORRIDORENE PÅ det strengt bevoktede konferansesenteret kan statsminister Erna Solberg (H) i år blant annet møte på statsministerkollegene David Cameron og Shinzo Abe og presidentene Shimon Peres og Dilma Rousseff fra en lang politikerliste. Vår egen kronprins deltok på omstridt elite-møte
ØKONOMISK UTVIKLING, NY vekst, fremvoksende økonomier og bedre globalt handelssamarbeid er igjen viktige temaer. Men også krig og konflikt har satt sitt klare preg på årets samling.
– IKKE NOE annet sted i verden samles så mange aktører om vår globale fremtid, mener WEF-sjef Klaus Schwab.

– DET KRONISKE inntektsgapet mellom de rikeste og de fattigste borgerne er det som mest sannsynlig kan gjøre alvorlig skade på verdensøkonomien det kommende tiåret, skriver forumet i rapporten «Global Risks 2014».
ANALYSEN KOM I forkant av World Economic Forums samling for politiske ledere og næringslivstopper i den sveitsiske skibyen Davos.
RISIKOANALYSEN HAR BLITT til med bidrag fra 700 internasjonale eksperter. Inntektsforskjellene i kjølvannet av den globale finanskrisen er risikoen som med størst sannsynlighet kan ha global innvirkning i det neste tiåret, sier forumet ifølge AP

«En tapt generasjon»
OGSÅ DEN HØYE arbeidsledigheten i deler av verden tas opp i rapporten. De unge får en dobbel utfordring når arbeidsmarkedet gir færre muligheter og utdanningskostnadene stiger, påpeker ekspertene. Å ha en «tapt generasjon» av unge mennesker kan stå i veien for oppreisning etter finanskrisen og skape spenninger i samfunnet, konkluderer rapporten.

WORLD ECONOMIC FORUM-SJEF Klaus Schwab la fram sin årlige rapport om farer som verdensøkonomien står overfor.
– GENERASJONEN SOM vokser opp i 2010-årene står overfor høy arbeidsledighet og prekære jobbsituasjoner. Dette hindrer deres innsats for å skape seg en framtid, og øker risikoen for sosial uro, sier forumet.
FORUMET ADVARER IFØLGE Reuters mot at situasjonen lett kan koke over og føre til opptøyer, noe man allerede har sett i protester mot ulikheter og korrupsjon fra Thailand til Brasil.
I ETTERTID AR det ikke kommet noen konkrete forslag om hvordan skjevhetene skal løses. Kløften bare øker mens kapitalismens grep bare festes hardere i USA og Europa. For arbeiderklassen er slike møter slag i ansiktet og må beregnes som det det er: En lekegrind og sosialt samlingssted for verdens rikeste overklasse og deres politiske lakeier. Det ser ut til at det ikke er noen politisk samvittighetskvaler for en sosialdemokratisk politiker - Bart Eide - å gå fra sin posisjon i et «Arbeiderparti» til lederrolle i dette penge- og krigsforumet. Men han er ikke aleine. Klassebevisstheten og ansvaret for arbeiderklassen de snakker så vakkert om når det stunder til valg, er blåst bort - eller de var aldri i deres tanker.

Fakta om Davos-møtet
● VERDENS ØKONOMISKE FORUM (WEF) arrangerer hvert år en samling for politikere, næringsliv, aktivister, forskere, investorer og kjendiser i den sveitsiske alpebyen Davos
● ÅRETS SAMLING ER den 44. i rekken og varer fra 22. til 25. januar.
● RUNDT 2.500 DELTAKERE er ventet til Davos, blant dem er statsminister Erna Solberg (H), tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og kronprinsparet.
● TIDLIGERE UTENRIKSMINISTER ESPEN Barth Eide (Ap) er blitt direktør i WEF, mens WEFs tidligere administrerende direktør Børge Brende (H) tar turen til Davos som utenriksminister
● TEMAET FOR ÅRETS samling er «Omformingen av verden: Konsekvenser for samfunn, politikk og næringsliv».
NRK Nettnyhetene

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering