Snublesteinen med blomst som ble lagt ned av historielaget
Snublesteinen med blomst som ble lagt ned av historielaget

(20 - 2017) Flott høytidelighet til minne om kommunisten Ottar Lie på Kampen i Oslo
Ivar Nygaard, tekst og foto
Torsdag 24. august var ca 70 personer samlet utenfor Skedsmogata 18 på Kampen i Oslo. Kampen historielag ønsket å hedre kommunisten og motstandsmannen Ottar Lie som ble skutt på Trandum 1. mars 1943 sammen med 16 andre.
De nazifiserte avisene skrev etter henrettelsen: «De dømte kommunister har forsøkt å forøve terror- og sabotasjehandlinger og gjort seg skyldig i utbredelse av bolsjevikisk propagandamateriell. Dessuten planla de å danne illegale kommunistiske celler.» Ottar Lie var et framtredende medlem av NKP, han var blant dem som stiftet partiet i 1923 og var dets organisasjonssekretær fra 1927 og i nærmere 10 år. Han var helt sentral i arbeidet med å bygge partiet om til en illegal og aktiv motstandsorganisasjon. Han var blant annet bindeledd mellom partiet og Osvald-gruppa. Gestapo var klar over hans sentrale stilling, han ble derfor utsatt for den grusomste tortur, men uten å røpe noe. Hans kone, Inga som ble arrestert samtidig fikk også hard behandling, noe som gjorde at hun mistet det barnet hun var gravid med. Hun ble sendt til konsentrasjonsleiren Ravensbrück og til slutt til Mauthausen som NN-fange. Hun overlevde såvidt og ble hentet av de hvite bussene i krigens siste dager.
Disse menneskene, som av politiske grunner nærmest har blitt glemt av det offisielle Norge, var det Kampen historielag ønsket å hedre. Dette ble gjort ved at det ble murt ned en såkalt «snublestein» i fortauet utenfor huset de bodde i.
På en regnfull ettermiddag hadde det samlet det seg ca 70 mennesker som hørte professor Terje Halvorsen tale om Ottar og Inga Lie. Sangeren Kari Svendsen sang to av Rudolf Nilsens dikt og høytideligheten ble avsluttet med at de frammøtte sang Revolusjonens røst. Møtet ble ledet av historielagets formann.
Styremedlem i Kampen historielag, Ivar Nygaard har vært aktiv med å få dette i stand.
Vi spør ham om ikke det er slik at snublesteinene er noe som bare legges ned for ofrene for holocaust, dvs. jøder?
– Det er nok en utbredt misforståelse at dette bare gjelder jøder. Nei, det gjelder alle ofre for nazismen, f.eks. også kommunister. Det er en tysk kunstner, bosatt i Berlin, Günter Demel som er opphavsmannen og han har personlig lagt ned steiner rundt i hele Europa og i andre verdensdeler. Han la forøvrig ned steinen for Ottar Lie, også.

Vet du om andre steiner som er lagt ned for kommunister?
– Det er bare én her i Norge som er lagt ned tidligere for en kommunist, nemlig Tormod Nygaard som også ble skutt på Trandum og som er gravlagt sammen med de andre sentralstyremedlemmene på Nordre gravlund. Jeg tror det er lagt ned mer enn 400 snublesteiner i Norge, men bare to for ikke-jøder.
Etter min mening er dette en utmerket måte å sørge for at menneskene og deres innsats ikke blir glemt. Jeg har jo høstet noen erfaringer i dette arbeidet som jeg gjerne deler med andre. Min e-postadresse er: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Ellers går det an å søke på internett, på ordet «Stolpersteine» som er det tyske navnet på prosjektet, der er det mye opplysning å hente.
Vi lar oppfordringen gå videre, dette er jo å bringe historia ned på bakkenivå, forståelig for alle.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering