Hva trenger vi for å utrydde en nabofamilie? Granater utstilt i London, 15/9-2015. Foto: Epa/ Facundo Arrizabalaga.
Hva trenger vi for å utrydde en nabofamilie? Granater utstilt i London, 15/9-2015. Foto: Epa/ Facundo Arrizabalaga.

En bransje som blomstrer og hvordan det omtales i medier: Global eksport av krigsutstyr vokser. USA er fortsatt i front, men tyske medier føler faren fra Kina. Mens det kriges flere steder på jordkloden og stadig fyres løs, har våpenhandelen de siste 5 år økt med over 14 %, i forhold til perioden 2006-2010. Det meldes fra Stockholms Fredsforsknings institutt (SIPRI) 21/2-2016.

 

`Kina øker våpeneksport` heter det i overskrift fra det tyske nyhetsbyrået dpa, som forteller om `den gule faren` på usikkert grunnlag, basert på tidsrommet fra 2011-2015, altså over bare 4 år. Tall-sjonglører i der Spiegel slutter seg til dette matematiske glansnummeret og er like sikre i sin søvngjengerske konklusjon: `Kina eksporterer, Saudi-Arabia kjøper`. Det kaller vi vel kreativ bokføring: Kina skal ifølge SIPRI ha økt våpeneksporten i forhold til årene 2006-2010 med 88 %, mens krigslysten hos saudiske herskere slår ut i en faktisk import-økning på 275 %. Men den suggererte sammenhengen stemmer ikke helt. Det som skrives lenger nede med mindre skrift, viser seg når mediet siterer SIPRI-forskeren Pieter Wezeman. Han sier i den første meldingen fra SIPRI: `Den arabiske koalisjonen satser hovedsakelig på avanserte våpen fra USA og Europa under krigen i Jemen-krigen`.

Men framfor alt har fredsskaperne i Washington fortsatt 33 % av alle transnasjonale avtaler på salg av krigsutstyr. Nå som før troner USA på førsteplass, klart foran Russland med 25 %. .

Det er viktiger å få fram den typen skremmende kunnskap som Reuters trekker ut av SIPRI-tallene: `Tysk våpeneksport er halvert` er overskriften der. Det får drastiske konsekvenser: `Den tyske eksporten faller og Tyskland faller fra 3. til 5. plass`, skriver Reuters trist. En slik smell kan ikke Tysklands finans-departement godta: `Det er fiktive tall` skriver så dpa fra Berlin: `Tallene fra Sverige må leses med omhu`.

Det gjelder selvsagt også tallene på Kina, som belyses nærmere med tall fra de svenske regne-mestrene. Beijing har ifølge SIPRI økt sin eksport og er `på 3. plass nå` (Reuters), men har også den 3. største importen etter India og Saudi-Arabia. Kina har økt innkjøpene av våpen i fra det globale markedet med 4,7 %. SIPRI-forskeren Siemon Wezeman sier det slik: `Kina bygger ut sin militære kapasitet ved hjelp av import og hjemmeproduksjon`. I regionen ellers får det derimot mindre oppmerksomhet at våpenimporten 2011-2015 utgjør 14 % av verdens totale import; Australia: 3,6 %, Pakistan: 3,3 %, Vietnam: 2,9 % og Sør-Korea: 2,6 % er blant 10 land som har rustet mest opp. `Noen av dem skal ha tettere forbindelser med USA`, har vi også hørt.

Kilde: JW/Christian Selz

 

 

 

 

 

 

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering