Ta 8. mai tilbake!

■ Motstand mot NATO-kriger for 3. år på rad:

For 3. år på rad ble det gjennomført alternativ 8. mai-markering i Bergen, i år med Stopp NATO som arrangør. På en fin søndag ettermiddag på Vestre Torgalmenning, like ved den blå steinen, kunne folket lytte til tankevekkende appeller fra Ståle Olsen, Torstein Dahle, Alexander Sørnes og Isabel Dahl, som alle gled fint over i hverandre.

De fikk fram hvordan frigjøringsdag misbrukes for å få folk til å godta krigføring fra USA og støttespillerne i NATO mot Syria, 4 år etter terrorbombing i Libya.
Ståle Olsen fra `Stopp NATO` forklarte hvorfor mange tilsynelatende godtar norske brudd på folkeretten med krigere i utlandet. Overvåking kombinert med massiv ideologisk påvirkning fra statens og kapitalens medier holder `de evige krigene i gang`. Folk manipuleres til å godta hva som helst som tjener norske imperialistiske interesser. Libya-krigen var aggressiv norsk utenrikspolitikk, ikke minst for å forsvare Statoil i Nord-Afrika.
Torstein Dahle: `Veteran-dag` 8. mai er en hån mot dem som kjempet mot fascisme på norsk jord for nasjonal frigjøring. `Out of area`-kampanjene i nye NATO står for noe ganske annet enn demokratisk frigjøringskamp. Frigjøringsdagen 8. mai er kapret av styresmaktene.

Alexander Sørnes: Angrepskrigen mot Syria, er pakket inn som `trening av frivillige` i Jordan og Nord-Irak under USAs ledelse. Det fortsetter den fatale aggresjonslinjen Norge sto for under den rød-grønne regjeringen i Libya for 5 år siden. Når det fordømmes av et offisielt Syria, ser vi hva som skjer: I vår gamle håndbok for soldaten het det at `intet sivilisert land går til krig mot et annet. Vil vi hevde at vi er et sivilisert land, må vi bruke 8. mai til å hylle freden, ikke `helter` fra angrepskriger. Det er stor forskjell på det og de glemte veteranene, som dro til Spania for å bekjempe fascismen på 1930-tallet og ble fengslet da de kom hjem.

Isabel Dahl: Anti-terror-krigene fører til mer terror. Sivile ofre er mye høyere enn vestlige pro-NATO-medier forteller og er viktigste årsak til masseflukten, som nå utløser de store debattene i Europa. Vår taushet gjør det mulig å utføre forbrytelser mot menneskeheten i Afghanistan, Irak, Libya, Syria og andre u-land, som økonomisk okkupasjon eller militær intervensjon. Vi må våge å snakke ut til støtte for uskyldige sivile som må tåle lidelser og de fryktelige forholdene vi er med på å skape med vårt blodtørstige imperialistiske korstog. Det som skjer er folkemord. For folk flest i verden er vi de verste terroristene.

Ettertanker, 14/5-16: USA-elitens kamp for militært og økonomisk verdensherredømme, som president Obama lovet verdens folk ville fortsette for få dager siden, må vi også regne som Hillary Clintons og Donald Trumps kongstanker. Det krever våpen å innringe Kina, Russland og andre konkurrenter. Avtaler etter TTIP-lesten vil også redusere velferden og vår nasjonale sjølråderett.

Grunnlag for denne livsfarlige strategien ble lagt før 1. Irak-krig i 1991. Zbigniew Brzezinski fikk `hellig-krigere` på CIAs lønningslister i Afghanistan fra 1977. Etter nederlaget i Vietnam gikk USA til motoffensiv. Siden har vi sett resultater: Undergraving av demokrati utenfra, borgerkriger og langvarige kriger har åpnet for multi-nasjonale selskapers globalisme. Etter 1. Irak-krig i 1991 kom et USA-styrt NATO-angrep mot ex-Jugoslavia.

Sosialismens tilbakeslag i Øst-Europa fikk langsiktige virkninger. Det ga imperialisme, anti-kommunisme, anti-sosialisme. Fredskreftene kunne stagge USA/NATO litt før Irak-krig nr 2 i 2003, da folk ante konsekvensene av Jugoslavia-krigen i 1999 og Afghanistan i 2001. Men i 2011 kom angrepet på Libya og så EU -og NATO-innblanding i Ukraina med nazi-inspirerte kupp-makere. Også nå vil lille Norge være `best i NATO-klassen` i Syria!

De 4 appellantene på Vestre Torgalmenning ga håp i mai-solen. Noen er ennå våkne. De ser at neoliberalistiske drømmer er mareritt for jordens undertrykte. Bare konsekvent antikrig og nei til aggressiv global-kapitalisme, innpakket i fraser om `humanitært demokrati`, kan gi en verden med trygghet og perspektiv for kommende gerasjoner.

De fikk fram et Norge for fred, miljø og solidaritet! Ta 8. mai tilbake! Stopp NATO!
Friheten og Radio Arbeidet 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

En smak av imperialistisk overgrep

AP Photo/Rajanish Kakade, File

(8 - 2017) 1. mai er her, arbeiderbevegelsens egen dag. Dagen hvor fagbevegelsen viser sin styrke, og det tradisjonelle borgerskapet velger å klippe...


Fram kamerater!

Fram kamerater!

«Så er det første mai igjen. Hvor tida går fort», sa en eldre fagforeningsmann til meg her om dagen. Den gamle stein- og jordarbeideren synes verden...


Stikkord

fred

nato

8. mai


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering