(23-2012) En vekter gikk nylig til angrep på en ung mann fra romfolket utenfor Oslo S. 18-åringen ble slått i magen og ansiktet, og hele opptrinnet er filmet av overvåkingskameraer.
Av Per Kveseth, historiker og forfatter.



Kirkens Bymisjon hevder at det er en generell utfordring at mange romfolk føler seg trakassert og forfulgt av vektere i Oslo, bl.a. med bortvisning og nektet adgang til Oslo S.

Etter at rusbrukere i en lang årrekke måtte tåle mye uakseptabel behandling av vektere, ser det nå ut til at det er romfolkets tur. Samtidig strømmer det inn kritikk fra OSSE om dårlig behandling og intoleranse mot jøder og muslimer i Norge. Særlig etterlyser OSSE økte sikkerhetstiltak rundt det jødiske miljøet, men vi kan ikke huske at jøder i Norge har opplevd den typen trakassering som romfolket nå utsettes for.

Vi må helt tilbake til Grunnloven av 1814-1851 for å finne lovbestemt bortvisning av enkelte folkegrupper. Da het det at ”Jesuitter og Munkeordener maae ikke taales. Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget”. Denne skammens paragraf ble fjernet fra konstitusjonen bl.a. ved en iherdig innsats fra vår store dikter Henrik Wergeland, men lever som vi ser i beste velgående den dag i dag, i praksis om enn ikke i lovs form. Vi anser det stort sett som totalt uakseptabelt at noen som helst skal kunne forfølges, trakasseres eller på andre måter diskrimineres i det norske samfunnet. Men vi vet at det skjer daglig, og ofte i svært grove former.

Blant de viktigste og mest effektive måter å bekjempe rasisme og mindreverdighetsstempling på er opplysning om og belysning av utsatte folkegrupper og deres problemer. Vi husker alle hvor vanskelig det plutselig ble å sjikanere romfolk da pressens søkelys og offentligheten med politikere på banen utviklet seg til nærmest en folkebevegelse i sommer. Likevel skjer det mye brutalt og menneskefiendtlig i det skjulte, dessverre ofte nettopp fra uniformert myndighet.
Romfolket mangler status. De besitter ingen av de samfunnssymboler som gir et lands borgere posisjon, beskyttelse og rettigheter. Det gjør romfolket akkurat like sårbart som jødefolket var for over 150 år siden. Det som i første omgang har løftet jødefolket, er den oppmerksomhet det er blitt omfatet med gjennom de siste århundrene. I takt med utviklingen av demokrati, menneskerettigheter og humanisme, er det ikke lenger lett å trakassere mennesker når det skjer i fullt flomlys.

At vi idag har politiske partier som programmessig og prinsipielt svekker denne utviklingen gjennom spredning av fremmedfrykt, nasjonalegoisme og forsøk på direkte etnisk rensing, vil ikke i det lange løp hindre at også grupper som romfolket oppnår status og plass i verdenssamfunnet.

”Vi kommer ikke til å gjøre noe aktivt selv med å anmelde saken”, sier regiondirektøren i selskapet som eier og drifter Oslo S om mishandlingen av romgutten.

La oss tenke oss et scenario der en 18 år gammel jødegutt blir banket opp av en vekter på Oslo S.


 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering