• Hjem
  • Kultur
  • Reisen i fangenskap som teaterstykke
Reisen i fangenskap som teaterstykke

(Knut Eide - nr 8 - 2011) HISTORIEN OM TRONDHEIMSKOMMUNISTEN, JERNBANEARBEIDEREN OG NACHT UND NEBEL, (”NATT OG TÅKE”) FANGEN HARALD RUSTEN SOM GIKK SOM FØLJETONG HER I AVISA I FJOR, ER NÅ AV HANS DATTER BERIT RUSTEN, (PANTER TANTER PRODUKSJONER) OMGJORT TIL ET TEATERSTYKKE.

Hitill har det vært avholdt 7 forestillinger her i Trondheim og den siste ble fremført med bravur den 31. mars d. å. Alle disse foregikk i lokalene til Statsarkivet i den store tyske U-båt bunkeren Dora 1 på Nyhavna. En bedre krigshistorisk og dyster plass å holde disse forestillingene på her i byen skal man jo dessuten lete lenge etter. Historiene om de mange utsultede serbiske krigsfangene som stupte under det umenneskelige slitet med byggingen av denne mastodonten av en bunker er mange. Flere vitnefortellinger etter krigen kunne fortelle at i mange slike tilfeller lot de tyske vaktene de døde, eller halvdøde fangene, styrte ned i betongstøypen for å bli kvitt dem på en enkel måte. Det påstås derfor at det skal finnes mange innstøpte krigsfanger både i vegger og tak i denne bunkeren. Og med div. gulv, vegg- og taktykkelser på fra både 4 og 6 til 8 meter er sannelig ikke dette helt utenkelig.


Berit Rusten har valgt å kalle sin Performance for Reisen i fangenskap, Circus Konzentrazani. Dette er en soloforestilling med utgangspunkt i Harald Rusten sin reise i konsentrasjonsleirene. Forestillingen eller performancen, prøver å gå bak stereotypen om hvordan livet i tysk fangenskap artet seg. Gjennom fortelling, sang, video, tablåer, masker og visuelle bilder reaktiveres Harald Rustens personlige erfaringer på reisen. Og søkelyset blir også satt på de firma og personer som tjente grovt på levering av viktig krigsmateriell til Hitler og den tyske krigsmaskinen, som Kruppkonsernet m. flere. Pluss den dødelige giftgassen Cyclon C som samme konsern leverte til konsentrasjons og utryddelsesleirene og gjorde meget god butikk på. Også IKEA konsernet og dets mangeårige nazistiske svenske eier fikk gjennomgå. Det samme fikk den under krigen meget nazivennlige Adresseavisen i Trondheim. Ide, manus og aktør er Berit Rusten, mens regien er av Torstein Andersen og lyd og lys av Jan Morten Sandvik. Et godt besøkt lokale ga Berit en overveldende applaus etter denne siste sceneforestillingen her i Trondheim, og det vanket både gaver og mange gratulasjonsklemmer på den meget dyktige sangeren og performanceskuespilleren fra Panter Tanter Produksjoner. Vi får håpe at hun gjør alvor av sine planer om å vise denne viktige forestillingen flere plasser i landet. Dette er et historisk riktig teaterstykke om norske krigsfanger som din far sikkert ville ha vært meget stolt av hvis han hadde levd i dag Berit. En stor takk til deg overbringes herved fra oss som fikk anledning til å overvære den siste forestillingen her i Trondheim!

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering