• Hjem
  • Kultur
  • ET LIV SOM LYTTER: Om Studs Terkels siste bok
ET LIV SOM LYTTER: Om Studs Terkels siste bok

I oktober 2008, bare noen dager før Barack Obama ble valgt til USAs første svarte president, døde den kjente journalisten og forfatteren Louis 'Studs' Terkel i sitt hjem i Chicago, 96 år gammel.

 

Anmeldt av Tor Einar Bekken

Terkel var en levende legende i amerikansk journalistikk, både som radiomann og forfatter av bøker der han formidlet det han kalte "muntlig historie" - transkriberte intervjuer med folk fra alle samfunnslag om hverdagslige ting som arbeid, oppvekst, sosiale forhold, politikk, historie og kultur. Han er kanskje mest kjent for bøkene HARD TIMES (om depresjonstidas USA), WORKING (intervjuer med folk om hva de tenker om jobben sin), THE GOOD WAR (om den andre verdenskrigen), AND THEY ALL SANG (intervjuer med musikere fra alle slags genre) og sjølbiografien TOUCH & GO. Alt i alt foreligger tretten slike muntlige historiebøker, i tillegg til artikler, transkriberte radioprogrammer, essays og portretter. I løp av sine 96 år var Terkel uhyre produktiv, og helt til det siste fulgte han den amerikanske samfunnsdebatten nøye. Han håpet intenst å leve lenge nok til å se at USA fikk sin første svarte president, men det rakk han ikke.

 

Terkel var i alt sitt virke opptatt av å fortelle historiene til arbeidsfolk og såkalte vanlige mennesker, men han hadde også personer som Bob Dylan, Andres Segovia, Woody Guthrie og Alan Lomax foran mikrofonen. Tidligere medlemmer av Ku Klux Klan, gangstere, immigranter, politikere, drosjesjåfører, barpianister, ishockeyspillere, brannmenn, dommere og profesjonelle svindlere - for å nevne en brøkdel av intervjuobjektene i Terkels bøker - kommer alle til orde i større eller mindre grad, noe som gjør at lesernes forståelse av historien blir usedvanlig mangefasettert og lite stereotyp. For sitt journalistiske virke har Terkel mottatt en lang rekke priser, bl.a Pulitzer-prisen og Prix Italia.

 

Som en ettertanke etter dette livet som lytter og intelligent spørsmålsstiller kom det i 2009 ut ei lita bok med den treffende tittelen 'P.S.' (New Press). Den består av papirer Terkel fant og gjenoppdaget da han lette gjennom kontoret sitt etter stoff til sjølbiografien sin.

I følge ham sjøl hadde han ikke vært inne på arbeidsrommet på flere år - muligens en sannhet med modifikasjoner - og papirer var å finne overalt, i bokhyller, under bokstabler, i skuffer og skap, på gulvet og bak sofaen. Som om ikke dette var nok fantes også kasser med gamle lydbånd, fulle av uredigerte samtaler med alle slags mennesker. Ut av dette kreative overflødighetshornet kommer altså råmaterialet til denne siste boka fra Terkels penn, som han rakk å se påbegynt.

 

 

FOTO: MISTER ASTA

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering