Illustrasjonsfoto: Valg	i vestlig stil til parlamentet i 2018 i Kabul med kampanjeplakater trekt over gata																								REUTERS/Omar Sobhani
Illustrasjonsfoto: Valg i vestlig stil til parlamentet i 2018 i Kabul med kampanjeplakater trekt over gata REUTERS/Omar Sobhani

På ett tidspunkt i historien hadde Afghanistan et progressivt styre med mål om å modernisere landet. Dette ble effektivt underminert av USA og deres allierte, som ga islamister våpen og penger for å bekjempe regjeringen.
Den humanitære og politiske situasjonen i Afghanistan er i dag prekær. USA og allierte land som Norge har siden invasjonen for 18 år siden brukt tusenvis av milliarder kroner i landet. Mesteparten av pengene har gått til en helt katastrofal krigføring, som med stor sannsynlighet vil ende i et militært nederlag.

Store summer er også gitt i bistand i et forsøk på å fremme demokrati, stabilitet og utvikling. Dette statsbyggingsprosjektet har vært en fiasko.Fattigdommen i Afghanistan er dyp og omfattende. Tre av fire afghanere må klare seg på et beløp helt ned mot 1 dollar pr. dag, langt under FNs fattigdomsgrense. Nesten halvparten av alle afghanske barn går ikke på skole, i enkelte provinser får bare 15 % av jentene utdanning. Omfattende misnøye med myndighetene, som vet å sko seg på internasjonal bistand, har bidratt til økt oppslutning om Taliban. 

Terje Alnes.


 

 

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering