Gratulerer med dagen til Fidel - et levende bevis for at ekte internasjonal solidaritet forutsetter kjærlighet til eget land og folk! Norges Kommunistiske Parti - Avisa Friheten
Gratulerer med dagen til Fidel - et levende bevis for at ekte internasjonal solidaritet forutsetter kjærlighet til eget land og folk! Norges Kommunistiske Parti - Avisa Friheten

■ Den 13. august 2016 fyller Fidel Castro Ruz 90 år. Den mest forfulgte mann i verden.

H. Boye Svendsen
Våren 1959 bestilte president Eisenhower et drap på Fidel Castro slik at Den cubanske revolusjonen kunne ødelegges og styrtes. Det knyttet seg to betingelser til oppgaven som gikk til USAs morderorganisasjon CIA; bestillingen måtte ikke tilbakeføres til presidenten eller USA.

Det skulle vise seg å bli en vanskelig oppgave for supermakten. I alt 638 mordkomplott hvor CIA samarbeider med alle slags institusjoner og mafiosos for utspekulerte laboratoriepåfunn med eksplosive sigarer, gift, lokkeduer og fremfor alt skapskytterrifle av høy kvalitet med kikkertsikte og lyddemper. Det var nok av villige frivillige eksilcubanske mafiosos som ville medvirke til oppdraget. Etter 57 år og 10 utslitte USA-presidenter, derav en drept av sine egne, lever Fidel Castro beundret av det store flertall av verdens folk.

Den brasilianske professoren Luiz Albert Moniz Bandeira skriver i sitt store verk «La Formación del Imperio Americano» at CIA har vært sentral i skjulte handlinger, undergraving, sabotasje, økonomisk- og psykologisk krigføring og statskupp over hele verden og skyld i døden for 6 millioner mennesker. Det var store forventninger til at Kennedy-drapet skulle føre til et militært angrep på Cuba, men Lyndon B. Johnson stoppet alle utenlandske spor. Han husket oktoberkrisa i 1962 og hadde fått atomsjokk.

Man kan undres over USA-elitens hatefulle opptreden mot en liten nabo. Fidel Castro har ordet i sin makt. Les bare hvordan Nobelprisenvinneren i litteratur fra 1982, Gabriel García Márquez beskriver Fidel Castro:
Hans hengivenhet for ordet er nesten magisk. Den spinkle stemmen hans har en hypnotisk kraft som kan forføre sine lyttere. Den mannen elsker å snakke; en gang talte han i radio og fjernsyn i 7 timer uten pause. Det må være verdensrekord. Men tru ikke at monologen er hans eneste stil. Dialogen, den direkte kontakten, er hans absolutte tru. Han kan begynne å tale på et offentlig møte, og det er ikke uvanlig at noen roper til ham fra mengden og talen utvikler seg til en ropende dialog. Han har et språk for enhver anledning og en overtalelsesform tilpasset samtalepartnerne enten de er arbeidere, bønder, studenter, vitenskapsfolk, politikere, forfattere eller utenlandske besøkende.

For 10 år siden forlot Fidel Castro sine verv. Nå dyrker han ordet, eller som Raúl sier: Bror min er blitt journalist. Det er alltid interessant å lese hans artikler i Granma enten det er gode råd til Alexix Tsipras og krisa i Hellas eller til president Maduro i Venezuela. Det er de store sakene; han følger med, som han alltid har gjort. Castro og Cuba er en stor inspirator for den frigjøring som har funnet sted i Latin-Amerika de siste 15 årene, ALBA TCP og CELAC.

På den siste store partikongressen sa Fidel Castro at han regnet med at det var siste gang han talte i den forsamlingen med de bevingede ord: Jeg går etter de som har gått foran meg.

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!

Arven etter Fidel

Foto: Wikimedia

(25 - 2016) Lederen av den kubanske revolusjonen er gått bort, etter et liv i kampen for en bedre verden.

Etter mer enn 600 mordforsøk fra CIA,...


Ved veis ende: Fidel Castro

Fidel Castro møter kosmonauten Yuri Gagarin, 26. Juni 1961. 			Foto: Marxists/Wikimedia

(25 - 2016) Avskjed med Fidel: Cuba gråter og minnes el comandante. I flere land markeres Castros død med landesorg. Pinlige reaksjoner fra Berlin og ...


Verden minnes Fidel

Fidel Castro sammen med ungdommer i La Mota, et liten bosetning i Sierra Maestra-fjellene. Foto: Alberto Korda

(25 - 2017) Verden hyllet arven etter Fidel på årsdagen for hans død. Under et arrangement på Sri Lanka la politikere og Cubas venner stor vekt på...

Stikkord

cuba

fidel castro


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering