Gode og effektive vestlige våpen, sikrer blant annet jobber.
Gode og effektive vestlige våpen, sikrer blant annet jobber.

Jemen er offisielt kjent som Republikken Jemen, et land sør på den arabiske halvøya i det vestlige Asia. Jemen grenser til Saudi-Arabia i nord, Rødehavet i vest, Adenbukta i sør og Det arabiske hav og Oman i øst. Hovedstaden er Sana, som nå har vært under houthienes kontroll siden februar 2015.


Trond Ali Linstad


Jemen var i tidligere historie en blomstrende stat, og spilte i mer en tusen år en viktig rolle i regionen. Deler av dagens Etiopia og Eritrea var underlagt Jemen. I år 275 kom landet under jødisk påvirkning; kristendom ankom Jemen i det 4. Århundre. Islam spredte seg rask i landet tre hundre år senere.


Jemen i nyere historie
Jemen ble tidlig på 1900-tallet delt mellom det ottomanske og det britiske riket. Etter andre verdenskrig ble Saidi-kongedømmet etablert i Nord-Jemen, før opprettelsen av Den arabiske republikken Jemen i 1962. Sør-Jemen fortsatte som et britisk protektorat med navn Aden-protektoratet til 1967, da det ble en uavhengig stat. De to jemenitiske stater gikk i 1990 sammen for å danne republikken Jemen.


Jemen er det fattigste landet i Midtøsten. Under ledelse av korrupte presidenter som Saleh og Hadi, har landet ytterligere forfalt. Saleh ble avsatt, og Hadi gjennomførte i 2012 et “valg” der han selv var eneste kandidat. Hani har senere søkt tilflukt i Saudi-Arabia. Internasjonalt anses Hani, i samsvar med de delaktige makters interesser, som Jemens president.


Saudi-Arabia i Jemen
Saudi-Arabia har lenge arbeidet for å styrke seg i Jemen, og legge landet under sin innflytelse. I senere år har de brakt inn store pengebeløp og kjøpe allierte for å spre sin egen islamittiske tenkning: wahabiske – og dominere landet gjennom den. Da det ikke lykkes har Saudi-Arabia med allierte, blant dem USA og andre makter, gått til omfattend krig mot Jemen for gjennom terror og maktmidler, å legge Jemen under saudisk kontroll.


Krigen som utfolder seg – med ødeleggelser og død – er ingen “borgerkrig”. Den er uttrykk for en konflikt mellom folk i Jemen, blant dem houthiene, og Saudi-Arabia, med Saudienes allierte, om selvstendighet og uavhengighet eller ikke, for folk i landet.


Krigens ødeleggelser og død
Krigen har siden den startet, ført til omfattende ødeleggelser og død. Det gjelder også for hungersnød og kolera.


● Flere titall tusen sivile og kjempende er blitt drept i den væpnet konflikten.
● Saudi-Arabia har siden 2015, og USA siden 2016, hindret import av mat og forårsaket hungersnød som påvirker 17 millioner mennesker. (Wikipedia).
● De saudi-ledete flybomber har målrettet rammet vannsystemer I Jemen. (Wikipedia)
● Mangel på trygt drikkevann, grunnet bombet og ødelagt vannleveranser, har ført til verdens verste utbrudd av kolera.
● Verdens Helseorganisasjon rapporterte i desember 2017 at antall mistenkte kolera-tilfeller var mer enn 1 million. En tredel var barn under 3 år.
● FN meldte i 2016 at Jemen er det land I verden der flest mennesker er i behov av humanitær hjelp.

 

Norge – delaktig i Jemens krig


De viktigste aktører i den Saudi-ledete krigen i Jemen er Saudi-Arabia og Forente Arabiske Emirater (UAE). Disse har ført krig mot houtiene i Jemen siden 2015. Utstyrt med amerikanske krigsfly og bomber har de utført tusenvis av bombeangrep som også har rammet sykehus og andre humanitære og sivile mål.


Saudi-Arabia har vært den ledende og førende i krigen, med god hjelp fra USA. Andre arabiske stater, og vestlige makter, har bistått i det.


Forente Arabiske Emirater har betalt lønn til sine krigere i landet og utstyrt dem med raketter og stridsvogner. Emiratiske krigsfly og marineskip har bombet mål fra luft og sjø.


USA er krigførende part. Når et Saudi F-15 krigsfly tar av fra Kong Khaled luftbase i det sørlige Saudi-Arabia for et bombetokt over Jemen, er det ikke bare flyet og bombene som er amerikanske. Amerikanske mekanikere har sett over flyet og sikret det god stand. Amerikanske teknikere har oppgradert programmet for å finne de rette mål. Flyveren er med stor sannsynlighet trent av det amerikanske flyvåpnet.


Norge har solgt våpen og ammunisjon til både Saudi-Arabia og Forente Arabiske Emirater. Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier hun ikke vet om disse våpen – «forsvarsmateriell» – er blitt brukt i Jemens krig. Men om man selger våpen og ammunisjon til et land som fører krig, må man vel kunne anta at slikt utstyr, levert fra Norge, er blitt bruk av denne krigførende parten.


Norge har solgt krigsutstyr til Forente Arabiske Emirater siden 2010, men «innstilte» denne eksport i desember 2017 «av forsiktighetsgrunner»; om at norsk-produsert våpen og ammunisjon kunne bli brukt i Jemen. Flere humanitære organisasjoner hadde påpekt at slik salg måtte stanse. Norge vedtok først i november 2018 «midlertidig» å fryse leveransen av krigsmateriell til Saudi-Arabia.


Men historisk deltakelse viskes sjelden ut: Norge har spilt med i krigen. Død og sult følger i krigens kjølvann. Norge har levert ammunisjon og våpen.Kolera gir diarre og død

 

Les mer i Friheten

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

krig


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering