Russerne og krigen på Arnøy

Det finnes også moter i politikken. Moter for fred! Moter for krig! Etter verdenskrigen sluttet i 1945, var moten: FRED! FRED! Aldri mer krig! La oss få lys! Vekk med blendingsgardiner! Vekk med mørke bomberom i kjellerne våre!

Marion Berntzen Koksvik

Plutselig opplevde vi at tyske ungdommer ”våknet” fra krigstraumer og reiste til Nord-Norge. Nå ville de hjelpe til med gjenreisning av landsdelen etter fedrenes krig. Halleluja! Men en mote varer som kjent ikke evig!

I 1949 kom Den norske regjeringen også med ”baseerklæringer”, som avviste å plassere utenlandske baser i fredstid på norsk jord. Hurra! Men disse finurlige ”baseerklæringer” er likevel merkelig ”schizofrene” og åpenbart ”i strid med seg selv”, fordi vi samtidig gikk inn i NATO. Vi kan si at moten med fred tok brått slutt med NATO.


I disse dager etablerer NATO nemlig utenlandske styrker i stor skala i Nord-Norge. Hvorfor? Vi får ikke vite det? Her kommer også moten inn med hvem vi skal hate! Russland er en militær trussel! Nå er det en hake ved påstanden. Russland er en ”lilleputt” i forhold til USAs gigantiske militærbudsjett.


Sunn fornuft tilsier at Nord-Norge, som har en dramatisk krigshistorie bak seg, burde være spart for NATO-øvelsen. Av hvilken grunn? De har fått nok av krig! Nord-Norge er jo den landsdelen i Norge, som ble hardest rammet under krigen! Jeg vil belyse/illustrere dette på en enkel måte. Hør bare hva som skjedde på en liten øy ikke langt fra Lopphavet!


I februar i 1943 ble tre russiske agenter fra en sovjetisk ubåt satt i land på Arnøy i Nord-Troms. I bagasjen hadde de med seg en radiosender. Oppdraget var å rapportere bl.a. om den tyske skipstrafikken og troppeforflytninger. Stedet for spionvirksomheten viste seg senere å være en strategisk godt skjult hule i fjellet. Men så er uhellet ute: I et voldsomt uvær mister russerne mesteparten av utstyret. De blir nå også totalt avhengige av matforsyninger fra lokalbefolkningen. Helt umulig å holde hemmelig! Nå var det bare å vente på ”dies irae”.


Så skjer følgende: Den 28. august satte tyskerne i gang en storoffensiv på Arnøy. En lokal kvinne ble terrorisert og tvunget til å vise den store bataljonen av tyske soldater den kronglete veien i fjellet til hulen. Vel fremme kaster kvinnen seg ned i hulen, for å slippe unna terroristene. Under militæraksjonen blir alle i hulen drept av tyske flammekastere. At de forsvarte seg godt mot inntrengerne, forteller også de store tapstallene til tyskerne; i alt falt tjueto tyske soldater. Nok en fatal melding til Berlin!


Etterpå går de tyske soldatene fullstendig amok overfor sivilbefolkningen. Det som nå skjer høsten 1943 i det lille lokalsamfunnet på Arnøy etter hulemassakren, har fellestrekk med det som skjedde våren 1942 i Telavåg i Hordaland. Tyskerne nøler ikke med å sette i gang grusomme represalier mot befolkningen som henrettelser, fengsling, nedbrenning av hus, tvangsevakuering, barn skilt fra foreldre og sendt vekk o.s.v. o.s.v.


Sett i et historisk perspektiv er det ingen tvil om at hulen i fjellet på Arnøy fungerte som et viktig radiosenter både våren og om sommeren i 1943. Det er senere reist en minneplate for de døde utenfor denne legendariske hulen. På minnetavlen står tre navn: Ingolf Aspås, Jørghild Louise Jørgensen og Vladimir Tsjidsjevskij.


Så til slutt: La oss ikke glemme at radiosendingene som partisanene klarte å sende i en kort periode, bidrog til at en rekke tyske skip ble senket om sommeren i 1943. Dermed kom vi nærmere freden i 1945.

Litteratur: Martin Nags arkiv.

Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lag historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Harald Øystein Reppesgaard Redaktør: Terje Bjørlo Nett: Petter Konrad Sandvik

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 920 20 793
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2019 - Republisering