Dagsavisen meldte nylig om en påfallende ensretting (”Gleichschaltung”, som Goebbels kalte det) i amerikanske media. Opposisjonelle kommer ikke til orde, eller blir sjikanert av programlederne i TV. Kritiske journalister er avsatt i fleng. Dette skremmende ensidige nyhetsbildet har fått ”amerikanere flest” til å juble, mens de intellektuelle slår over på BBC og canadiske media.

Da er det fascinerende å lese ei fingert pressemelding på Internett fra to journalister som hevder de er tilknytta det amerikanske byrået Associated Press, Cathy Mannon i Kabul og Christina Torjia i Quetta, Pakistan. Det kan neppe være en bløff; den inngående kjennskapen til Afghanistan hos tekstmakerne motsier dette. Dokumentet er forma som en spøk, men det inneholder så mange ramsalte sannheter at smilene stivner både i Det hvite hus og Pentagon. Trolig også hos deres egne arbeidsgivere. Og det er ingen vestlige storaviser som har trykt denne pressemeldinga; her gjengitt i forkorta form som en amerikansk parallell til Det bittelille vi:

”06.12.01. USA gikk torsdag med på å overgi seg i Afghanistan, på betingelse av at deres soldater ikke ville bli straffa for kriminell imperialisme. Representanter for Det hvite hus spurte også om USAs leder, G.W. Bush, ville få straffefritak. Talsmennene for det forrige regimet i USA var redde for at både de og presidenten ville bli henrettet, som hevn for den siste tidas terrorbombing, og for de seineste årtiers imperialistiske aggresjon, som har gjort USA forhatt over heile verden.

Bin Laden og Mulla Omar sa at de ikke ville akseptere en avtale, verken med den tidligere presidenten Bush junior, eller med CIAs tidligere leder, Bush senior.

Avtalen om å gi opp bombinga og legge ned våpna seinest fredag, betyr en endelig kollaps for den aggressive USA-politikken, som har bestått i å tvinge strengt kapitalistisk diktatur og IMFs restruktureringsplaner på så mange nasjoner som mulig.

Bushs fall, og rivaliseringene i amerikansk politisk liv, reiser spørsmålet om også andre vil bli arrestert og stilt for en internasjonal domstol. Eksperter på internasjonal lov i Haag, i Serbia, i Irak, Panama, Nicaragua, Grenada, Haiti, Sudan, Vietnam og Afghanistan har reist kravet om at medlemmene av enhver administrasjon, heilt tilbake til Kennedy-Johnson-æraen, bør anklages for krigsforbrytelser.

”Det ser ut til at USA-regimets endelige fall også vil ramme oss”, sa den britiske statsministeren Tony Blair, som har vært Bushs nærmeste allierte. Hva som vil skje i de øvrige NATO-land, er ennå uklart.

I Islamabad blir det nå hevda at CIA-agenter og USA-betalte terrorister opererer i omkring 50 land. Offisielle pakistanske talsmenn sier at dette nettverket fortsatt har planer om å terrorisere nasjoner som hittil har motsatt seg amerikansk overhøyhet. Bushs og Cheneys avgang har fått deler av CIA og USMarines til å gjøre opprør. Disse høyreorienterte opprørerne vil skape store vansker for den nye USA-administrasjonen.

Internasjonale eksperter sier at det er visse ting som taler til Bushs fordel: At han har oppgitt bombinga og de militære og økonomiske inngrepene i andre land av hensyn til det amerikanske folket. Slike aksjoner, har han funnet ut, vil bare skape meir hat mot USA. ”Dermed øker risikoen for framtidige aksjoner av samme type som 11.09”, sa en kilde i Det hvite hus. ”Og det er en uakseptabel risiko å ta.” Slik forklarer han den tidligere presidentens dramatiske omskifte fra tidligere edsvorne erklæringer om at han ville føre en ”krig mot terrorisme”, om nødvendig i fleire tiår framover.Ei anna viktig årsak til Bushs tilbaketog er det kraftige omsving som har skjedd i verdensopinionen, spesielt i muslimske og andre tredjeverdens-land, da det viste seg at hans ”bevis” for bin Ladens ansvar for terroraksjonene i USA 11.09.01, ikke holdt for en kritisk domstol.

Bush angripes nå fra to sider, og kan tenkes å søke tilflukt hos sine tidligere allierte i Afghanistan. Men i dagens situasjon har disse gjort revolt, og pashtun-lederen Gul Agha sier at han ikke vil gi Bush amnesti. ”Hans far, George den 1., støtta ekstremistene da de kjempa mot russerne. Etterpå kom sønnen, George den 2., og bomba farens gamle venner. Slike folk kan vi ikke stole på. Jeg sier: bur dem inne, og kast nøkkelen,” sier Gul Agha.

Etter uker med intens bombing i og rundt Kandahar, som har drept mange hundre sivile, er nå amerikanske krigsfly borte. Det er ikke klart om bombestansen skal lette forhandlingene, eller om den kommer av de amerikanske flygernes skyldfølelse. I det siste tilfellet vil det bli en formildende omstendighet når de må møte for en internasjonal domstol.

Pakistans utenriksminister, Abdul Sattar, sier at hans land vil anerkjenne ei ny interimsregjering i USA, og han håper den vil få form av et militærdiktatur, svarende til det man har i Islamabad.”

Og vi sier som nordlendingene: ”E´ det ikkje sant, så e´det førbainna godt løge”.

TVI

Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Stikkord

overgi

usa


Kommentarer

blog comments powered by Disqus

Friheten - Avisa med nyhetene bak nyhetene!

Følg Friheten: Forsidene | Facebook | Twitter | Flickr | Wikipedia BuyAndRead |  NKP

Friheten er ei norsk avis som utkommer annenhver uke. Avisa har lang historie, tilbake til at den var illegalt etablert under andre verdenskrig, i 1941. I dag er den skrevet, redigert og utgitt med stor grad av frivillig arbeid, derfor er vi avhengige av både økonomiske bidrag, men også tekstbidrag. Støtt oss!

Ansvarleg redaktør: Odd Jarl Gerhardsen Redaktør: Terje Bjørlo Nett: 

Kontakt avisa eller redaksjonen

Utgiver: Norges Kommunistiske Parti Postadresse: Kiledalen 21, 4619 Mosby
Telefon ansvarlig redaktør: 
ISSN 0805-4975 (trykt utg.) ISSN 2464-1448 (nettutg.)

Kopirett © Friheten 1997-2023 - Republisering