Den iranske romanen «Min far Falo» av Eylas Poorgholam på forlaget Kulturbro
-
En mesterlig historie fra oljemiljøet i 1950-årene i Sør-Iran.
Forfatter/lærer Elyas Poorholame (EP) er født i 1950 i Sør-Iran og har en drama/pedagogisk utdannelse fra Iran. Han har bodd i Norge i nærmere tretti år, har utdannelse også fra UIO og har arbeidet som lærer i Oslo. Av hans litterære produksjon kan nevnes romaner, dramatisering av norske eventyr, en antologi m.m.
Fortellerstemmen i romanen ”MIN FAR FALO” fra 2002 er Jamil; en følsom og intelligent gutt på terskelen til pubertet. Han vokser opp i en liten provinsby. Her lever han i en fattig arbeiderfamilie med to småsøsken og utslitte, hardt arbeidende foreldre som hver dag kjemper for å holde sulten borte. Skolegutten Jamil bidrar så godt han kan med å hjelpe til med underholdet til familien. Boken er så spennende at det er vanskelig å legge den vekk før du kommer til siste side. Som en såkalt eksilroman bør også leses med varsomhet/empati og forstås/tolkes på ulike nivåer. For å starte med det politiske:
Faren Falo er løsarbeider uten rettigheter i oljeindustrien; det såkalte ”Kompaniet”. Inngangen i lokalet til ”Kompaniet” i provinsbyen er godt bevoktet av bommer og sikkerhetsvakter! Så en dag begynner det å skje dramatikk: Gruppen av løsarbeidere går til STREIK med krav om fastansettelse og rettigheter, slik fast ansatte oljearbeidere i ”Kompaniet” har. Streiken blant løsarbeiderne er godt organisert, men oppslutningen blant de lokale myndigheter mangler. Ordføreren advarer de streikende med argumenter som: ”… vet dere ikke at dette er lovbrudd. Dere som jobber for utlendinger må være kloke og forsiktige så dere ikke blir lurt av dem eller kommunistene. Ellers kommer de til å ødelegge økonomien og landet vårt ...”. -
Kun abonnenter kan lese hele artikler. Du kan enkelt abonnere på Friheten
Meld deg inn nå!
Kommentarer
blog comments powered by Disqus